KL Brouwerij #2: ‘Leefomgeving van de toekomst’

Na een geslaagde eerste KL Brouwerij over de betrokken buurt, komt de volgende er al weer aan. Deze keer gaat het over leefomgeving en gezondheid. Waar je woont en hoe je leeft, heeft invloed op je gezondheid. Hoe kunnen we de leefomgeving inrichten om de gezondheid van bewoners te bevorderen en gezondheidsachterstanden te verminderen? Tijdens de KL Brouwerij op 28 september gaan we samen op buurtsafari bij ons op het Marineterrein. We laten ons inspireren door de leefomgeving van de toekomst. Kom ook!


Tijd

16.30-18.30 uur

Locatie
Commandantszaal, COWO, Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam

header_img
Leefomgeving

Rechten:

Download
Hoe kunnen we de publieke ruimte zo inrichten dat we er gezonder van worden?
28 september 2023
Ik meld me aan

Een gezonde en veilige leefomgeving die uitnodigt tot beweging en ontmoeting en waar het aangenaam wonen is, levert aanzienlijke gezondheidsvoordelen op. Niet alleen fysiek, ook mentaal en sociaal. Hoe kan de buurt waar je woont bijdragen aan je gezondheid? Welke aanpassingen zijn er in de leefomgeving mogelijk? Bekend zijn bankjes, speeltoestellen en meer groen. Maar ken je ook al informal green spaces, Shuttercam, gelichte parkeerplaatsen en de sportspullen van Equip? Misschien kom je tijdens de buurtsafari zelf op innovatieve ideeën die in de openbare ruimte van de toekomst niet mogen ontbreken. 

Experimenteren op het Marineterrein

Het Marineterrein in Amsterdam, waar ons kantoor zit, is een prachtige leefomgeving, waar veel geëxperimenteerd wordt met creatieve innovaties die de leefomgeving en publieke ruimte van de toekomst voorbereiden. Op 28 september gaan we samen op safari over het terrein. We ervaren zelf++De Gezonde StadAnnick Mantoua, directeur van De Gezonde Stad vertelt over hoe zij samen met bewoners en de gemeente een initiatief hebben opgestart dat leidt tot aanpassingen in de fysieke leefomgeving en de bevordering van de gezondheid in de buurt. hoe een aantal van deze experimenten onze leefomgeving verbeteren.Op 28 september gaan we samen op safari over het terrein. We ervaren zelf hoe een aantal van deze experimenten onze leefomgeving verbeteren. We zoeken naar inspiratie voor wat er allemaal mogelijk is en zal zijn in de openbare ruimte, en ontwerpen vervolgens onze eigen ideeën. 

Je leefomgeving bepaalt je gezondheid

In onze leefomgeving kan blootstelling aan luchtverontreiniging en geluidsoverlast bijdragen aan ziekte++Lucht en geluidOp dit moment kan minstens 4% van de ziektelast in Nederland verklaard worden door luchtverontreiniging en geluid. Lees meer. Tegelijkertijd kan de wijze waarop de leefomgeving is ingericht mensen aansporen tot gezond gedrag. Denk aan bewegen, ontmoeten, ontspannen en gezond slapen. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur pleit er daarom in hun rapport ‘De stad als gezonde habitat’ voor dat overheden nóg meer gezondheidswinst behalen door niet alleen te focussen op gezondheidsbescherming, maar ook op het bevorderen van gezondheid. Dit betekent dat er een leefomgeving gecreëerd moet worden die mensen uitnodigt om gezond gedrag te vertonen en gezonde keuzes te maken. Hierbij is het belangrijk dat omgevingsplannen rekening houden met de wensen van de inwoners zodat de inrichting en activiteiten aansluiten op hun behoeften. 

Een mooi voorbeeld hiervan is Dakpark Rotterdam, een uniek park dat samen met de buurt en projectontwikkelaars is ontworpen++DakparkDe buurtbewoners werken nog steeds samen met de gemeente aan de toekomst van het park en de omgeving, met focus op ontmoetingen en behoud van groen en natuur. Lees meer. Het park bevindt zich bovenop het dak van een gebouw in Rotterdam-West en biedt ruimte voor tuinieren, sport, spel en ontspanning, inclusief een watertrap en BBQ-plekken. Het is een inspirerende plek waar veel ruimte is om nieuwe projecten te beginnen en waar buurtbewoners en parkbezoekers elkaar stimuleren tot een gezondere levensstijl en zelfredzaamheid.

Wat is er nog meer nodig om onze leefomgeving toekomstbestendig te maken?Wat is er nog meer nodig om onze leefomgeving toekomstbestendig te maken? Kom naar de KL Brouwerij op 28 september, laat je inspireren door het Marineterrein en brainstorm samen met ons over vernieuwende ideeën voor een gezonde publieke ruimte.

Meld je snel aan

Deze KL Brouwerij++KL Brouwerij #1De eerste KL Brouwerij ging over het betrekken van de buurt bij lokale uitdagingen. Bekijk hier de terugblik en de foto’s.  vindt plaats op 28 september van 16.30-18.30 uur++Kom op tijdZorg dat je op tijd aanwezig bent, want vanuit de COWO starten we samen de buurtsafari over het Marineterrein. in de Commandantszaal in de Commandantswoning (COWO) op het Marineterrein, gebouw 001, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam. 

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan. Via e-mail houden we je op de hoogte over het programma. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar Faduma Mukhtar via fm@kl.nl

 

Ik meld me aan

 

Het Marineterrein, vlakbij Amsterdam Centraal
Marineterrein

Het Marineterrein, vlakbij Amsterdam Centraal

Maker: Links: Google Maps, rechts: SjoerdMTA

Rechten:

Download
Het Marineterrein, vlakbij Amsterdam Centraal

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/kl-brouwerij-2-leefomgeving-van-de-toekomst/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/kl-brouwerij-2-leefomgeving-van-de-toekomst/