KL Brouwerij #3 ‘Klimaateerlijkheid’

Kom op 29 november naar de KL Brouwerij, laat je inspireren door het theaterstuk ‘De zaak Shell’ en ontrafel samen met ons – midden in de buurt – de wirwar aan verantwoordelijkheden bij het aanpakken van de klimaatcrisis.


Tijd

16.30-18.30 uur

Locatie
Buurthuis De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201, Amsterdam

header_img
Klimaatmars

Klimaatmars waarbij veel KL'ers aanwezig waren

Maker: Wessel Kok (KL)

Rechten:

Download
Klimaatmars waarbij veel KL'ers aanwezig waren
29 november 2023
Meld je aan

Tijdens de eerste KL Brouwerij speelden we samen het spel Buurtgenoten, bij de tweede gingen we op safari over het Marineterrein en nu gaan we de buurt in met het prijswinnende theaterstuk ‘De zaak Shell’. De derde KL Brouwerij staat namelijk in het teken van de klimaatrechtvaardige samenleving++Nationale KlimaatweekGeen mooier moment om jullie hiervoor uit te nodigen dan tijdens de Nationale Klimaatweek. Die duurt van 30 oktober t/m 5 november. Lees meer
: hoe zorgen we ervoor dat iedereen op een eerlijke manier verantwoordelijkheid neemt in het aanpakken van de klimaatcrisis? Praat mee op 29 november in buurthuis De Witte Boei in Amsterdam!

Hoe ziet een klimaatrechtvaardige samenleving eruit? 

De klimaatcrisis is niet eerlijk.Tijdens deze KL Brouwerij ontrafelen we samen de wirwar aan verantwoordelijkheden rondom de klimaatcrisis. Rijke mensen, bedrijven en landen veroorzaken de meeste schade, terwijl vooral arme mensen de gevolgen voelen. Als we de klimaatcrisis willen stoppen, moeten we deze cirkel doorbreken. Maar wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk en wie is er het eerst aan zet? De consument die zijn eigen klimaatvoetafdruk++KlimaatvoetafdrukDe term ‘klimaatvoetafdruk’ is door grote oliemaatschappijen als BP bedacht om de verantwoordelijkheid van zichzelf af te schuiven. Lees meer moet verkleinen? Vervuilende bedrijven die steeds meer winst maken en ondertussen profiteren van fossiele subsidies?++Fossiele subsidiesDit zijn vaak geen echte subsidies, maar belastingvoordelen waar specifiek fossiele bedrijven van profiteren. De klimaatactivismebeweging Extinction Rebellion heeft deze term gemunt om aandacht voor deze onrechtvaardige politiek te vragen door de dagelijkse blokkade van de A12. En met succes! Het lijkt erop dat de Tweede Kamer concrete plannen voor de afbouw van de subsidies maakt. Lees meer Of de overheid die met wetten, regels en beleid belangrijke koerswijzigingen kan realiseren, maar dat te weinig doet? Tijdens deze KL Brouwerij ontrafelen we samen die wirwar. Dat doen we met theater, inspirerende buurtinitiatieven en vooral veel ruimte voor uitwisseling en gesprek. 

De zaak Shell

We starten met live theater uit het prijswinnende stuk De zaak Shell++De Zaak ShellTheatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit wonnen met dit stuk de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021. De jury: “De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering.”. Regisseurs Anoek Nuyens en Rebekka de Wit bezochten Shells aandeelhoudersvergaderingen, ploegden door beleidsnota’s van de overheid en schreven mee met opmerkingen van familieleden aan het kerstdiner. In dit stuk komen alle stemmen in het klimaatdebat samen en zien we hoe elke partij de verantwoordelijkheid naar de ander doorschuift. 

 

 

Tijdens de KL Brouwerij speelt actrice Janneke Remmers twee fragmenten uit het theaterstuk.Tijdens de KL Brouwerij speelt actrice Janneke Remmers twee fragmenten uit het theaterstuk ‘De zaak Shell’. Daarna gaan we in gesprek over de vraag: 

Hoe kunnen we de klimaatcrisis – die vooral een verantwoordelijkheidscrisis is – op een eerlijke manier aanpakken? 

Klimaatrechtvaardigheid in de wijk

Na het theaterstuk brengen we dit gigantische onderwerp terug tot het niveau van de wijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de klimaatmaatregelen in wijken op een rechtvaardige manier vorm krijgen? Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van woningen, het groener maken van de omgeving of duurzame mobiliteit. Buurtinitiatieven op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam die een cruciale rol spelen in de lokale klimaataanpak, delen hun ervaringen en uitdagingen.Buurtinitiatieven die een cruciale rol spelen in de lokale klimaataanpak, delen hun ervaringen en uitdagingen. Samen bedenken we vervolgens oplossingen. We verhuizen voor deze editie van de KL Brouwerij naar buurthuis De Witte Boei, in het hart van de Oostelijke Eilanden, niet ver van het Marineterrein, midden in de buurt.

Kom ook en praat mee!

Deze KL Brouwerij vindt plaats op woensdag++Let op!Meestal vindt de KL Brouwerij plaats op donderdag, maar deze keer dus op woensdag. Lees hier meer over de KL Brouwerij en wat we ermee beogen. 29 november van 16.30-18.30 uur in buurthuis De Witte Boei aan de Kleine Wittenburgerstraat 201 in Amsterdam. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan! Stuur voor vragen een mailtje naar Nina Sandford via ns@kl.nl

 

Meld je aan

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/kl-brouwerij-3-klimaateerlijkheid/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/kl-brouwerij-3-klimaateerlijkheid/