Doe-tank: mentale gezondheid in het onderwijs

Ontdek de kracht van verbinding en actie tijdens de Doe-tank: mentale gezondheid in het onderwijs op woensdag 5 juni. Samen met andere pioniers en initiatiefnemers bepalen we de koers van een gezamenlijke aanpak van (mentaal) welzijn in het onderwijs. Van inspirerende panelgesprekken tot interactieve workshops, dit evenement biedt een unieke gelegenheid om jouw stem te laten horen, ervaringen te delen en concrete stappen te zetten richting meer mentale gezondheid in het onderwijs.


Tijd

13.30-17.00 uur

Locatie
De HUB / JIM / 6e verdieping / Beatrixgebouw Utrecht (naast CS Utrecht)

header_img
Mentale gezondheid in het onderwijs

Rechten:

Download
05 juni 2024

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor welbevinden in het onderwijs. Dus is het niet gek en zelfs logisch dat er steeds meer initiatieven zijn en ontstaan die inzetten op preventief werken aan (mentaal) welbevinden in het onderwijs. In welke vorm dan ook, van interventie tot integrale aanpak.

Meer doen met de partijen die al iets doen

We willen alle partijen die al actief zijn op het gebied van mentaal welzijn en onderwijs met elkaar verbinden. Het evenement op 5 juni is voor pioniers en initiatiefnemers die op dagelijkse basis zorgen voor aandacht voor mentaal welzijn in het onderwijs, van sociale onderneming tot stichting. Het is ook voor ondersteunende partijen die kunnen helpen om mentaal welzijn structureel op de agenda te krijgen in het onderwijs.

Op 5 juni verkennen we hoe we samen meer voor elkaar kunnen krijgen dan als we allemaal individueel optrekken. Doen staat centraal, want er wordt al genoeg gepraat.

We buigen ons over vragen als:

 • Kunnen we er samen voor zorgen dat er structurele gelden komen voor mentale gezondheid in het onderwijs?
 • Kunnen we een gezamenlijk geluid richting beleid en politiek maken?
 • Kunnen we een platform bouwen waar alle partijen op te vinden zijn?

Eerste stap

Op woensdag 5 juniAls we samen optrekken krijgen we meer voor elkaar., tijdens de Week van de Mentale Gezondheid, zetten we de eerste stap met de organisaties die werkzaam zijn binnen en rond het onderwijs. In het najaar zetten we een vervolgstap met een sessie tijdens de internationale Dag van de Mentale Gezondheid. 

Programma

 • Opening dagvoorzitter | Wessel Kok (adviseur onderwijsinnovatie bij Kennisland)
 • Panelgesprek: Waarom maatschappelijke uitdagingen geen concurrentie nodig hebben maar samenwerking | Met Ellen Wolters en Dominique Warmerdam (Psychologie in het Onderwijs) & Wico Mulder en Wilfred Dijkstra (Alles is Gezondheid).
 • Workshop | Social Design: Ontwerpen van een systeemdoorbraak voor mentale gezondheid en sociaal-emotioneel leren in het onderwijs, Mayra Kapteijn & Noortje Habets (Het Verbond)
 • Afsluiting | Borrel

Ben je erbij?

We hopen jou te mogen verwelkomen op woensdag 5 juni. Ben je verhinderd? Stuur het dan vooral door aan een collega voor wie dit interessant zou kunnen zijn!Stuur dit vooral door aan een collega voor wie dit interessant zou kunnen zijn. Andere partijen uitnodigen kan en mag ook. Graag zelfs.

 

Meld je direct aan

Missie Mentaal

In 2022 is het kabinet gestart met de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’. VWS heeft hierop bij Alles is Gezondheid en Kennisland de opdracht neergelegd om deze aanpak de komende twee jaar te ondersteunen. We zijn daarvoor gestart met Missie Mentaal++Missie MentaalLees meer over Missie Mentaal.. Dit evenement is onderdeel van Missie Mentaal en onderdeel van de Nederlandse week van Mentale gezondheid. Missie mentaal is een beweging van mensen, organisaties en samenwerkingsverbanden die zich inzet om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren.Missie mentaal is een beweging van mensen, organisaties en samenwerkingsverbanden die zich inzet om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Kijk ook op missiementaal.com.

Vragen om alvast over na te denken:

 • Wat is de grootste uitdaging van jouw en je organisatie?
 • Waar loop je tegenaan in de uitvoering?
 • Welke ervaringen wil jij graag delen met anderen?
 • Hoe zie je andere partijen die hier aanwezig zullen zijn?

Fijn als je de antwoorden op deze vragen vooraf met ons deelt, zodat we die kunnen meenemen tijdens het event. Stuur deze naar: wilfred.dijkstra@allesisgezondheid.nl of wico.mulder@allesisgezondheid.nl 

Meld je activiteit aan

Organiseer je zelf een activiteit in de Week van de Mentale Gezondheid in de eerste week van juni? Laat het ons weten. Samen bereiken we meer. Meld je hier aan

 Extra: Young Impact Night

Op 4 juni organiseert Young Impact, de Young Impact Night. Een groots evenement in AHOY met een prachtig programma waar veel jongeren en docenten aanwezig zullen zijn om hen te bedanken voor hun inzet en de door hen gerealiseerde impact. Op dit evenement gaan we informatie ophalen bij docenten, waar we op woensdag 5 juni gebruik van kunnen maken. Voor de eerste 30 aanmeldingen hebben we een vrijkaart voor deze avond (indien gewenst) beschikbaar.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/doe-tank-mentale-gezondheid-in-het-onderwijs/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/doe-tank-mentale-gezondheid-in-het-onderwijs/