Samenspel Buurtgenoten: in gesprek over een zorgzame samenleving

Je buurman die met je medicijnen helpt. Een ommetje maken met je buurtgenoten. Een kennis in de straat die je planten water geeft als jij je been gebroken hebt. Hoe worden we minder afhankelijk van zorgprofessionals en kunnen we als gemeenschap meer bouwen op de kracht in onze eigen buurt? Daarover gaat het Samenspel ‘Buurtgenoten’. Bestel het bordspel ook voor jouw gemeente, buurtvereniging of zorgorganisatie!


header_img
Spelers

Spelers spelen het Samenspel Buurtgenoten.

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Spelers spelen het Samenspel Buurtgenoten.

Kennisland ontwikkelde het spel Buurtgenoten in opdracht van Drentse VVT-organisaties++VVTVVT staat voor Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg. die samen goede zorg voor de komende jaren mogelijk willen maken. Daarom willen de Drentse zorgorganisaties zich verbinden aan inwoners van wijken en dorpen. Het doel is zorgzaam samenleven, met aanvulling van professionals als dat nodig is. Het samenspel Buurtgenoten++Voor welk maatschappelijk vraagstuk zet jij een serious game in?Kennisland ontwikkelt serious games om met een diverse groep betrokkenen een constructieve dialoog te kunnen voeren over een complex maatschappelijk probleem. De kracht van de games zit in de gelijkwaardigheid en veiligheid die deelnemers ervaren om (soms botsende) perspectieven uit te wisselen en tot nieuwe oplossingsrichtingen te komen. De game is een gespreksstarter, maar kan tegelijkertijd dienen als onderzoeksmethode of bewustwordingscampagne. We maken de serious games op maat voor elk vraagstuk. Lees hoe jij ook serious games kunt inzetten! start het gesprek hierover op straat-, wijk- en gemeenteniveau. 

Bordspel rondom een fictieve buurt 

Het samenspel Buurtgenoten is een bordspel. De spelers kiezen een personage en vormen samen een gemeenschap in een fictieve buurt. Ze starten hun route over het spelbord elk vanuit hun ‘eigen huis’. Onderweg komen ze langs verschillende uitdagingen, waarvoor ze vanuit hun personage een oplossing zoeken met hulp van de rest van de buurt. De uitdagingen gaan niet alleen over gezondheid en ouderenzorg, maar over alle thema’s die in een buurt kunnen spelen, zoals vergroening, sociale contacten en fijn wonen. Elk bordspel heeft ook een paar lege kaarten waarop lokale uitdagingen toegevoegd kunnen wordenDe uitdagingen in het spel gaan niet alleen over gezondheid en ouderenzorg, maar over alle thema’s die in een buurt kunnen spelen.

 

Het spel bestaat uit een bordspel, vragenkaartjes, opdrachtkaarten, pionnen en een handleiding.
Inhoud spel

Het spel bestaat uit een bordspel, vragenkaartjes, opdrachtkaarten, pionnen en een handleiding.

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Het spel bestaat uit een bordspel, vragenkaartjes, opdrachtkaarten, pionnen en een handleiding. Klik voor een grotere versie.

 

Overzicht van het speelbord
Overzicht van het speelbord

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Klik voor een grotere versie

 

Aan tafel ontstaat een gesprek over de kracht van de buurt. Als speler stap je uit je persoonlijke perspectiefAan tafel ontstaat een gesprek over de kracht van de buurt. Als speler stap je uit je persoonlijke perspectief. en vervul je je rol binnen de fictieve buurt ‘Nieuwerveld’. Hierdoor sta je op gelijke voet met je medespelers, ongeacht hun functie of achtergrond, en ontstaat er ruimte voor een open gesprek. Dit zet aan tot nadenken over je eigen gemeenschap. Hoe ziet een zorgzame samenleving er in jouw buurt eigenlijk uit? Eenmaal bij het eindpunt bespreken de spelers hun ideeën voor concrete stappen en acties in de praktijk; in hun buurt, organisatie of persoonlijk leven. 

Reacties van spelers

“Met dit spel creëer je luchtigheid om over een zwaarder onderwerp in gesprek te gaan met elkaar.” – medewerker woonzorgcentrum Westerkim

“Het was heel fijn om echt als mens deel te nemen aan dit spel en het gesprek, in plaats van de pet van gemeenteambtenaar op te hebben. Hierdoor kreeg ik een heel open gesprek met de andere mensen aan tafel.” – gemeenteambtenaar

Verbinding tussen zorg, welzijn en inwoners in wijken en dorpen is erg belangrijk. Zo geven we gezamenlijk vorm aan de zorg van de toekomst. Het spel nodigt uit om hierover in gesprek te gaan.” – deelnemer Alliantie Drentse Zorg met Ouderen

 

Een speler leest een kaartje voor.
Tijdens het spel

Een speler leest een kaartje voor.

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Klik voor een grotere versie

Zelf met het bordspel Buurtgenoten aan de slag?

Werk je bij een organisatie die zich inzet voor een zorgzame samenleving, zoals een gemeente, buurtvereniging of een zorg- of welzijnsorganisatie? Organiseer dan in jouw werkomgeving een samenspel Buurtgenoten. Met het samenspel creëer je bewustzijn voor een zorgzame samenleving en formuleer je met de spelers concrete acties om dit te bevorderen.

Er is een beperkte oplage van het samenspel Buurtgenoten. Een spel kost 95 euro exclusief btw en kan zelfstandig gespeeld worden door vier tot zes mensen tegelijk.Het spel kan zelfstandig gespeeld worden door vier tot zes mensen tegelijk. Voor grotere groepen zijn dus meerdere spellen nodig. 

 

Bestel het bordspel

 

Nadat je bestelt hebt, sturen we je een factuur en zodra we de betaling binnen hebben, verzenden we het spel naar het door jou opgegeven adres. 

 


Wil je meer weten over het samenspel Buurtgenoten of andere serious games die we inzetten voor maatschappelijke vooruitgang? Mail dan naar Emma via es@kl.nl.

Als je dit interessant vond, dan waarschijnlijk ook:

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/samenspel-buurtgenoten-in-gesprek-over-een-zorgzame-samenleving/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/samenspel-buurtgenoten-in-gesprek-over-een-zorgzame-samenleving/