Spelend bouwen aan serious game ‘Samen & Anders’
Kennisland ontwikkelt een serious game om de dialoog te voeren over de toekomst van de ouderenzorg in Drenthe. In dit spel onderzoeken we hoe de kracht van de lokale gemeenschap benut kan worden in de zorg voor ouderen. Dit spel maken we in opdracht van een brede groep zorgorganisaties uit de regio Drenthe, aangestuurd door de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ). We laten je graag meekijken met hoe we zo’n serious game maken.
- Betrokken KL'ers
- Emma Steenbergen es@kl.nl
- Nina Sandford ns@kl.nl
Kennisland organiseert de tweede bijeenkomst voor de serious game middenin de Drentse ouderenzorg: woonzorgcentrum Wolfsbos in Hoogeveen. Het doel van de middag is concrete ideeën op tafel krijgen over het ontwerp van de game. Wat zijn de spelregels? Welke dilemma’s lossen de spelers op om te winnen? Samen met lokale ouderenzorginstellingen en actieve inwoners van Drenthe zoeken we antwoorden op deze vragen.
Samenspel of ‘serieus spellegie’?++Serieus spellegieDrents voor serious game 🙂
In het spel lopen de spelers samen door een verhaal heen, waarin ze onderweg uitdagingen tegenkomen om op te lossen. Als brandstof voor dit verhaal interviewden wij een aantal inwoners in Drenthe over de goede initiatieven die al in hun regio bestaanAls brandstof voor dit verhaal interviewden wij een aantal inwoners in Drenthe over de goede initiatieven die al in hun regio bestaan. en hun toekomstbeeld van de Drentse ouderenzorg. Hun inbreng is het startpunt voor het gesprek met de deelnemers van de tweede bijeenkomst.
De deelnemers zijn het snel met elkaar eens; het verhaal moet niet alleen over zorg voor ouderen gaan, maar over wat het netwerk in een buurt voor alle buurtgenoten kan betekenen. Naar elkaar omkijken en er zo voor zorgen dat niemand uit het oog raakt. Thema’s als zelfredzaamheid, wonen en sociale contacten komen centraal te staan. Het verhaal van het spel wordt niet verteld vanuit een individu, maar vanuit meerdere buurtgenoten. Op deze manier herkennen spelers met verschillende leeftijden, achtergronden en interesses zich erin.
Mallemolen van het leven
Als afsluiter van de ontwerpsessie dagen we de deelnemers uit tot een pressure cooker++Pressure cookerEen brainstormmethode met als doel om snel tot zoveel mogelijk creatieve ideeën te komen, gedwongen door een gebrek aan tijd.. In beperkte tijd bedenken ze in kleine groepen een spelelement geïnspireerd op traditionele spellen. Hoe zou Rummikub, Jenga of Kwartetten kunnen gaan over de kracht van de buurt in Drenthe?Hoe zou Rummikub, Jenga of Kwartetten kunnen gaan over de kracht van de buurt in Drenthe? Zo kan een spelbord met vlakken voor verschillende grondstoffen, bekend uit Kolonisten van Catan, ook de plattegrond van een buurt zijn waar verschillende bewoners verschillende hulpmiddelen met elkaar uitwisselen. Of kan het rad van Pim Pam Pet staan voor de ‘mallemolen van het leven’. Het rad bepaalt dan wat de personages in het spel overkomt, bijvoorbeeld een been breken of een (klein)kind krijgen; het leven zit vol verrassingen!
De komende weken borduren wij verder op deze ideeën, zodat we in het nieuwe jaar het spel in Drenthe kunnen spelen.
Is een serious game misschien ook iets voor jouw vraagstuk? Neem dan contact op met Emma Steenbergen via es@kl.nl.
- Betrokken KL'ers
- Emma Steenbergen es@kl.nl
- Nina Sandford ns@kl.nl