‘Samen & Anders’ de ouderenzorg van morgen onderzoeken met een serious game

Kennisland maakt in opdracht van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) een serious game. We willen met deze game een dialoog in gang zetten tussen burgers, professionals, omwonenden en andere betrokkenen over de toekomst van de ouderenzorg in Drenthe. Hoe kan de regio de kracht van de lokale gemeenschap beter benutten? En hoe zijn rollen en verantwoordelijkheden verdeeld?


header_img
Oude man met VR-bril op

Maker: Andrea Piacquadio

Rechten:

2022

In Drenthe hebben ouderenzorgorganisaties een gedeelde ambitie voor 2030: het toegankelijk houden van goede zorg voor en samen met de gemeenschap. Het leidmotief is ‘samen en anders’. Samen omdat de kracht van de lokale gemeenschap centraal staat en anders omdat ouderenzorg anders georganiseerd moet worden om hetzelfde of soms beter resultaat te bereiken.

Hoe zien inwoners de toekomst van ouderenzorg in Drenthe voor zich? Hoe zien zij hun eigen rol in die toekomst? Waarin willen ze ondersteund worden door professionals? En wat betekent dit voor hoe de verschillende partijen samenwerken? De Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties heeft Kennisland gevraagd om de dialoog over dit vraagstuk in de gemeenschap tot stand te brengen.

Gelijkwaardige uitwisseling

We voeren de dialoog door een serious game++Serious gamesSerious gaming is een methode waarbij mensen met verschillende belangen, zoals cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals, op een gelijkwaardige en laagdrempelige manier met elkaar het gesprek aangaan. Deze vorm van serious gaming is een methodiek van Kennisland, bedoeld om verschillende perspectieven met een diverse groep uit te wisselen. Een voorbeeld is ‘Inzicht of intuïtie’ waarbij we de dialoog aangaan over de informatiebehoefte van mensen bij het kiezen van een zorgaanbieder. te spelen met de verschillende betrokkenen in de regio, die we speciaal voor dit vraagstuk ontwerpen. Wat betekent ‘samen en anders’ concreet en hoe kunnen betrokkenen hiermee aan de slag? De spelers gaan met elkaar in gesprek over mogelijke opties en hun gedachten daarbij en maken vervolgens als team een keuze. De kracht van de game zit in de gelijkwaardige uitwisseling tussen de spelersDe kracht van de game zit in de gelijkwaardige uitwisseling tussen de spelers. We analyseren niet alleen de uitkomsten van het spel (de keuzes die zij maken), maar vooral ook de gesprekken tussen de spelers over hoe die keuzes tot stand komen. Met de game stimuleren we een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst van de ouderenzorg in de regio.

Meer weten? 

Is de serious game misschien ook iets voor jouw vraagstuk? Neem dan contact op met Ferry.

 

aanpak
Serious games

voor professionals, inwoners, leiders van organisaties, experts, beleidsmakers

Serious games

Een serious game is een inspirerende aanpak om met een diverse groep betrokkenen een constructieve dialoog te voeren over een complex maatschappelijk probleem. Deelnemers doorlopen samen een verhaal waar verschillende scenario’s in verwerkt zijn en praten over de voors en tegens ervan. Daardoor ontstaat meer onderling begrip. De kracht van de game zit in de gelijkwaardigheid en veiligheid van deelnemers om verschillende perspectieven uit te wisselen en tot nieuwe oplossingsrichtingen te komen. We maken de serious game op maat voor elk vraagstuk en begeleiden de game, zoals bij ‘Samen de ouderenzorg van morgen kiezen’ en ‘Inzicht of intuïtie?’.

Lees meer over onze serious games

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/samen-anders-de-ouderenzorg-van-morgen-onderzoeken-met-een-serious-game/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/samen-anders-de-ouderenzorg-van-morgen-onderzoeken-met-een-serious-game/