Terugblik Out of Office #25 ‘Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?’

Tijdens Out of Office #25 ‘Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?’ keken we concreet naar wat grote vervuilende zaken zijn in een organisatie, en hoe we groener kunnen worden – als Kennisland en als Spring House. Als case bespraken we het plan van de Gemeente Amsterdam die stappen zet naar een klimaatneutraal beleid.


header_img
Out of Office #25

Borrel voorafgaand aan het programma.

Maker: Menno van Winden

Rechten:

Original

Download
Borrel voorafgaand aan het programma.
30 januari 2019

Net als andere organisaties binnen Spring House, was Kennisland al eerder begonnen met goede voornemens. Zo hebben we afgelopen jaar bijgehouden hoeveel we internationaal reizen per vliegtuig en per trein: hoeveel CO2 stoten we daarbij eigenlijk uit? Kan dat niet minder? En hoe kunnen we de CO2 die we uitstoten compenseren? Er zijn specialisten die ons hierbij kunnen helpen, zoals de adviseur van Climate Neutral Group.

Climate Neutral Group is een social venture gevestigd in Utrecht. Hun succes meten ze af aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die ze verminderen. Lieneke Knuyt (Carbon advisor) en Leonardo Verkooijen (Carbon Footprint Specialist) vertelden hoe ze organisaties adviseren om hun CO2-uitstoot aan te pakken, en waar de meeste winst te behalen valt. Ze rekenen door hoeveel CO2 organisaties uitstoten en hopen zo bij te dragen aan hun missie: een klimaatneutrale wereld in 2050.

Ze pakken onze gehaktballen af

De adviseurs merkten terecht op dat het makkelijk is om onze focus op duurzaamheid en CO2-uitstoot als linkse bubbel te omschrijven. Wanneer we de Telegraaf openslaan++De TelegraafZoals in deze video waarin
hoofdredacteur Paul Jansen commentaar geeft op het klimaatakkoord: “De Gewone Man moet de Linkse Milieudromen betalen“.
met een artikel over CO2, gaat het dikwijls over het ‘afpakken van ons vlees’ of het gaat over ‘milieudromen van links’. Terwijl een organisatie als De Correspondent de uitstoot die zij veroorzaken in tienvoud wil compenseren++CO2-uitstoot in tienvoud compenserenLees meer hierover in dit artikel, dat ook Kennisland opnieuw inspireerde.. Het punt: we hebben nog een lange weg met de nodige hobbels te gaan als we Nederland (en de wereld) mee willen krijgen op weg naar een klimaatneutraal bestaan.

Gelukkig zijn Lieneke en Leonardo optimistisch over de volgende generatie: jongeren zijn proactief in het pleiten voor minder CO2-uitstoot – dit zien we bijvoorbeeld bij de Belgische klimaatmars++Belgische klimaatmarsAfgelopen week was de grootste klimaatmars ooit in België. Zo’n 70.000 mensen waren op de been om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Lees hier meer.. Dit wil niet zeggen dat de initiatieven voor CO2-reductie die we nu al inzetten genoeg is. Veel mensen zijn bezig met hun carbon footprint, maar we moeten naar het hele plaatje, en dus de data, kijken. Wat zegt dat ons? Welke stappen maken echt impact? We schieten nog niet zo op, versnelling is dan ook hard nodig als we klimaatdoelstellingen willen halen.We schieten nog niet zo op, versnelling is dan ook hard nodig als we klimaatdoelstellingen willen halen.

 

Ook vanuit het publiek rijst de vraag hoe je mensen meekrijg in duurzame doelstellingen
Out of Office #25

Vanuit het publiek rijst de vraag hoe je ook het personeel meekrijgt in duurzame bedrijfsdoelstellingen.

Maker: Menno van Winden

Rechten:

Original

Download
Vanuit het publiek rijst de vraag hoe je ook het personeel meekrijgt in duurzame bedrijfsdoelstellingen.

 

Die klimaatdoelstellingen uit het klimaatakkoord zijn per sector ingedeeld, en lijken in de beeldvorming al ambitieus. Verbazingwekkend genoeg is vliegen niet opgenomen in dit akkoord. Als een ‘bijzettafel’ is opgemerkt dat vliegen nu drie tot vijf procent van de wereldwijde uitstoot veroorzaakt. Dat lijkt weinig, maar slechts vijf procent van de wereldbevolking vliegt.Als een ‘bijzettafel’ is in het klimaatakkoord opgemerkt dat vliegen nu drie tot vijf procent van de wereldwijde uitstoot veroorzaakt. Dat lijkt weinig, maar slechts vijf procent van de wereldbevolking vliegt. Met een stijgende welvaart is hier dus een mogelijkheid voor een explosieve groei, en dus meer CO2-uitstoot. Kortom: met de compensatie van zakelijke vluchten helpt Kennisland niet mee met het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord.

Wat kunnen wij zelf,++Wat kunnen we zelf doen?Natuurlijk blijft vliegen verminderen en zo veel mogelijk CO2 compenseren wel een goed idee. Ook al staat dit niet in het klimaatakkoord. en andere organisaties met ons, dan wel doen?

Misschien had de Telegraaf wel een punt: die gehaktballen zijn een probleem. Eten is goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot, en veel daarvan komt van dierlijke producten zoals vlees, vis en melkproducten. Als we dus minder gehaktballen eten –  of nog een stapje verder gaan door alleen nog maar veganistisch eten, zoals de lunches bij ons in Spring House – zal onze CO2-uitstoot verder verminderen, wat ten goede komt van ons milieu.

De twee andere grote impactfactoren zijn binnenlandse reizen en elektriciteit. Veel organisaties kunnen hun CO2 aanzienlijk verminderen door over te stappen op minder reizen met de auto, door bijvoorbeeld fietsen en treinreizen te bevorderen bij werknemers, en waar de auto nodig is over te gaan op elektrische auto’s. Voor de elektriciteit geldt natuurlijk wel dat het belangrijk is dat dit groene stroom is, bij voorkeur opgewekt binnen Nederland. En als je de mogelijkheid hebt: door eigen zonnepanelen of windmolens.

Hoe krijg je mensen mee?

Overstappen op elektrische auto’s klinkt prijzig, en groene stroom kan ook een stuk duurder zijn dan vervuilende stroom. Hoe krijg je organisaties zover dat ze toch overstappen op de meer duurzame varianten? Climate Neutral Group kiest voor de economische aanpak: ze rekenen uit wat de investeringen kosten en wanneer het terugverdieMochten de werknemers echt niet kunnen wennen aan een bepaalde klimaatmaatregel? Probeer dan weer wat anders, bijvoorbeeld meer vegetarisch of veganistisch eten in de kantine. Blije medewerkers zijn ook belangrijk. nd is. Dit werkt goed bij organisaties die een redelijke langetermijnvisie hebben. Bedrijven hoeven ideologisch niet mee te zijn als het simpelweg een goede financiële investering is. Maar ook als bijvoorbeeld een directeur mee is, maar de werknemers nog achterblijven, kunnen er stappen gezet worden.

Dit kan bijvoorbeeld door het inzichtelijk maken van de besparingen in CO2, zoals het verschil van overstappen van koemelk in de koffie naar plantaardige melk. Zo kunnen er simpelweg briefjes opgehangen worden bij de koffieapparaten waarin het verschil wordt uitgelegd, en kan er tijdelijk een apparaat zijn met havermelk, en een andere met koemelk. Wanneer de werknemers gewend raken aan de havermelk kan het apparaat met koemelk uitgefaseerd worden. Mochten de werknemers echt niet kunnen wennen aan de plantaardige melk: probeer weer wat anders, bijvoorbeeld meer vegetarisch of veganistisch eten in de kantine. Blije medewerkers zijn ook belangrijk.    

Het goede voorbeeld geven

De Gemeente Amsterdam wil het goede voorbeeld geven. Ze zijn ambitieuzer dan het klimaatakkoord en willen in 2050 klimaatneutraal zijn. Om daartoe te komen zijn er tussenstappen ontwikkeld: in 2030 willen ze nog maar 1.3 megaton CO2 uitstoten, waar dat nu 4.5 megaton is. Het budget om dit te regelen? Zo’n 150 miljoen euro.

Rolinka Kattouw (creatief strateeg en SpringHouse-member) zit om tafel met de gemeente om te kijken hoe alle Amsterdammers betrokken kunnen worden bij de ambities, en wat we als Spring House-community kunnen bijdragen aan deze transitie naar een groenere gemeente. Ze benadrukt dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden, er gebeuren al veel goede dingen in de stad. Ze geeft ook het belang aan van het meekrijgen en inspireren van mensen en ziet problemen in het narratief en woordgebruik wat ingezet wordt in dit proces: een ‘klimaatakkoord’ klinkt heel technisch, en is niet iets waar mensen voor warm lopen.Een ‘klimaatakkoord’ klinkt heel technisch, en is niet iets waar mensen voor warm lopen. Ze gaat in gesprek met koplopers vanuit de stad vanuit verschillende sectoren om te kijken hoe er een nieuw narratief neergezet kan worden waar mensen enthousiast van worden. Volgens Rolinka is het duidelijk dat er impactvolle dingen moeten gaan gebeuren. Daarnaast moeten alle mooie initiatieven die al bestaan zichtbaarder worden.

De avond eindigde met een nieuwe energie om organisaties duurzamer te maken en om klimaatdoelstellingen te behalen. Kennisland zet stappen om klimaatneutraal te worden, en we hopen jullie organisaties ook. We hebben interesse in het uitwisselen van ideeën en aanpakken met andere organisaties op dit gebied. Stuur vooral een mailtje naar info@kl.nl als je een keer (klimaatneutrale) koffie wilt drinken.

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Meld je dan aan via de onderstaande knop.

HOUD ME OP DE HOOGTE

Bekijk hier alle foto’s van Out of Office #25:

Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'
Out of Office #25 'Groene voornemens: hoe maak je je organisatie duurzamer?'
Bekijk stream op Flickr

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/terugblik-out-of-office-25-groene-voornemens-hoe-maak-je-je-organisatie-duurzamer/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/terugblik-out-of-office-25-groene-voornemens-hoe-maak-je-je-organisatie-duurzamer/