Samen tegen plastic afval – Wij zoeken jouw idee!

Voor de zevende editie van de European Social Innovation Competition zijn we op zoek naar ideeën die zich richten op het verminderen van plastic afval en het verbeteren van hergebruik en recycling van plastic. De dertig meest veelbelovende ideeën mogen deelnemen aan de Social Innovation Academy in juli 2019. De drie beste ideeën ontvangen een prijs van 50.000 euro voor het ontwikkelen van hun initiatief tijdens de prijsuitreiking in oktober 2019.


28 februari 2019

Vandaag werd het thema van de European Social Innovation Competition 2019 ++EUSIC sinds 2013De European Social Innovation Competition (EUSIC) is een initiatief van DG Growth van de Europese Commissie en wordt uitgevoerd door Kennisland, Nesta, Ashoka Spain, ENoLL en Scholz & Friends.
gepresenteerd: ‘CHALLENGING PLASTIC WASTE’. De competitie is dit jaar gericht op ideeën die de strijd aangaan met plastic afval. We zijn op zoek naar de meest innovatieve aanpakken voor het verminderen van plastic afval en het verbeteren van hergebruik en recycling van plastic op een systemisch niveau. Meld je aan als je ideeën hebt voor het verminderen van plastic afval door het verbeteren van bestaande processen, of door het introduceren van nieuwe producten en initiatieven.

Plastic afval is overal en het vervuilt onze planeet. Daarom hebben we niet alleen nieuwe oplossingen nodig voor het ontwerp, de productie en het gebruik van plastic, maar ook voor het verzamelen, sorteren en recyclen van ons plastic afval. Daarnaast hebben we duurzame alternatieven nodig voor de grondstoffen van plastic, die nu nog voornamelijk fossiel zijn.

Miljoenen tonnen plastic afval in Europa

Ieder jaar produceren we miljoenen tonnen plastic afvalWe zijn op zoek naar de meest innovatieve aanpakken voor het verminderen van plastic afval en het verbeteren van hergebruik en recycling van plastic.. In de EU werd in 2016 27,1 miljoen ton aan door consumenten weggegooid plastic opgehaald. De European Strategy for Plastic richt zich op het verminderen van plastic afval door het invoeren van nieuwe maatregelen. Die moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle plastic verpakkingen vanaf 2030 recyclebaar of herbruikbaar zijn. Maar in de strijd tegen plastic afval hebben we een systemische aanpak nodig. Daarbij horen het herontwerpen van de aanvoerketen, materialen en producten, het genereren van nieuwe ideeën voor het gebruik van plastic afval en gerecycled plastic, en het veranderen van het gedrag van consumenten en bedrijven.

Wat voor soort initiatieven zoeken we?

Met deze competitie willen we initiatieven stimuleren die bijdragen aan de strijd tegen plastic afval, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Vermindering van de consumptie van ‘single use’ plastic producten;
  • Hergebruik, recycling en upcyling van al bestaand plastic afval;
  • Manieren om om te gaan met opgehoopt plastic afval op stortplaatsen en elders in het milieu;
  • Verandering van gedrag onder consumenten, in retail en in andere bedrijfssectoren om plastic afval te verminderen of recycling en hergebruik te verbeteren;
  • Nieuwe businessmodellen en het optimaliseren van de aanvoerketen om plastic afval te verminderen of recycling en hergebruik te verbeteren;
  • Het introduceren van nieuwe materialen die passen bij een circulaire economie en die een duurzame alternatief bieden voor fossiele grondstoffen.

 

Meld je aan!
Meld je aan!

Maker: EUSIC

Rechten:

Download

Meld je aan!

Zowel individuen als groepenWe hebben een systemische aanpak nodig. Daarbij horen het herontwerpen van de aanvoerketen, materialen en producten, het genereren van nieuwe ideeën voor het gebruik van plastic afval en gerecycled plastic, en het veranderen van het gedrag van consumenten en bedrijven. (minimaal 18 jaar oud) kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan de competitie. Deelnemers moeten woonachtig zijn in de EU of in een van de Horizon 2020-landen++Horizon 2020-landenBekijk hier de volledige lijst met landen die onderdeel zijn van het European Horizon 2020 programme.. Een idee hebben is al genoeg om je aan te melden!

De dertig meest veelbelovende semi-finalisten uit heel Europa krijgen een ‘support package’ van experts in sociale innovatie om hun idee verder te ontwikkelen. Semi-finalisten krijgen onder meer een groep experts tot hun beschikking die helpt met het beantwoorden van specifieke ontwikkelvragen. Daarnaast nemen de semi-finalisten deel aan de driedaagse Sociale Innovatie Academie in Turijn. De drie beste projecten ontvangen een prijs van € 50.000,- tijdens de prijsuitreiking in Brussel in oktober 2019.

We zijn op zoek naar inspirerende ideeën, groot of klein, van mensen uit heel Europa. Heb jij – of een van je familieleden, vrienden of collega’s – een goed idee? Aanmelden kan uiterlijk donderdag 4 april 2019 (12.00u CET). Namens de organisatie van de European Social Innovation Competition wensen we iedereen die zich aanmeldt veel succes. We kijken uit naar jullie ideeën!

 

IK MELD ME AAN

 

Volg de competitie op Twitter via @EUSocialInnov en deel het in je netwerk met de hashtag #diogochallange.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/samen-tegen-plastic-afval-wij-zoeken-jouw-idee/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/samen-tegen-plastic-afval-wij-zoeken-jouw-idee/