Veel Nederlandse inzendingen voor de European Social Innovation Competition

De European Social Innovation Competition promoot en ondersteunt sociale innovatie in Europa. De competitie vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en heeft in 2020 het thema ‘Reimagine Fashion: Changing behaviours for sustainable fashion'. In totaal waren er 766 inzendingen, waarvan 55 uit ons land afkomstig.


header_img
Man achter naaimachine

Rechten:

Original

Download
24 maart 2020

Veel ideeën over duurzame mode

Op 4 maart verliep de deadline voor inzendingen van de European Social Innovation Competition 2020: Reimagine Fashion++Lees meerLees meer over de European Social Innovation Competition op onze projectpagina.. Zoals verwacht waren de meeste inzendingen ‘fashionably late’ en kwamen in de uren voor de deadline de meeste inzendingen binnen. We zien aan het aantal inzendingen duidelijk dat duurzame mode een hot topic is, want met 766 inzendingen dit jaar verslaan we het aantal inzendingen van 2019 én 2018! 

Daarbij zijn we trots dat we in Nederland zoveel pionierende vernieuwers hebben dat we in de top drie van landen met het grootste aantal inzendingen staan! Met 55 Nederlandse inzendingen zijn we na Italië (108) en Spanje (88) een trotse derde en laten we zien dat Nederland één van de voorlopers is op het gebied van mode en duurzaamheid.Met 55 Nederlandse inzendingen zijn we na Italië (108) en Spanje (88) een trotse derde en laten we zien dat Nederland één van de voorlopers is op het gebied van mode en duurzaamheid.

Selectie van dertig meest veelbelovende plannen

De deadline voor inzenden is voorbij, maar de competitie gaat pas net van start. Op dit moment worden de 766 inzendingen beoordeeld. Dit jaar zitten in de jury++JuryIn de jury van de European Social Innovation Competition van dit jaar zitten bijvoorbeeld Bert van Son (MUD Jeans) en Anna Fiscale (Progetto Quid), bekijk alle juryleden hier. twaalf van de meest vooraanstaande experts op het gebied van duurzame mode en sociale innovatie in Europa. Met hun uiteenlopende kennis en expertise selecteren ze dertig van de meest veelbelovende inzendingen die als semi-finalisten mogen deelnemen aan het door Kennisland ontworpen mentorprogramma. 

KL’s mentorprogramma voor semi-finalisten

Het mentorprogramma beslaat een half jaar en geeft semi-finalisten toegang tot een persoonlijke coach uit hun eigen land. De coach wordt aan de semi-finalist gekoppeld op basis van diens expertise en beantwoordt vragen, begeleidt de semi-finalist met het opstellen van een ontwikkelingsplan, helpt het idee aan te scherpen en introduceert de semi-finalist eventueel in een relevant lokaal netwerk. Naast hun persoonlijke coach beschikken de semi-finalisten over toegang tot een gedeelde pool of experts die hen kan ondersteunen bij specifieke vragen over uiteenlopende onderwerpen zoals verdienmodellen, sociaal ondernemerschap, leiderschap of de technische details van recycling.Naast hun persoonlijke coach beschikken de semi-finalisten over toegang tot een gedeelde pool of experts die hen bijvoorbeeld kan ondersteunen bij vragen over verdienmodellen, sociaal ondernemerschap, leiderschap of de technische details van recycling.  

Het hoogtepunt van het mentorprogramma is de vierdaagse Social Innovation Academy, die begin juli plaats zal vinden (in welke vorm hangt af van hoe de situatie rondom het COVID-19/coronavirus zich ontwikkelt). Tijdens deze academy ontmoeten semi-finalisten elkaar en andere succesvolle sociaal ondernemers in de mode-industrie en worden ze ondergedompeld in workshops, seminars en locatiebezoeken over duurzame mode en sociale innovatie. Gedurende deze dagen krijgen de semi-finalisten toegang tot hoogwaardige kennis en een uitgebreid netwerk en leren ze niet alleen met elkaar, maar vooral ook van elkaar. 

De finale

Na deze intensieve dagen is er een korte zomerse eindsprint tot het inleveren van de ontwikkelingsplannen en volgt de bekendmaking van de tien finalisten die kans gaan maken op het prijzengeld van vijftigduizend euro.Tien finalisten maken kans op het prijzengeld van vijftigduizend euro. Ze krijgen de laatste coaching en toegang tot experts en webinars. Vervolgens vindt in de herfst van dit jaar de prijsuitreiking plaats. De finalisten krijgen nogmaals de kans om hun initiatief voor een breed publiek te pitchen, waarna de drie winnaars van de European Social Innovation Competition 2020 bekend worden gemaakt.

Volg de European Social Innovation Competition via @EUSocialInnov of meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/veel-nederlandse-inzendingen-voor-de-european-social-innovation-competition/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/veel-nederlandse-inzendingen-voor-de-european-social-innovation-competition/