Hartverwarmende inzendingen voor Leven Lang Leven

Met Leven Lang Leven brengen we een positieve beweging op gang rondom fijn ouder worden. In deze ontwrichtende tijden van corona zien we hoe belangrijk het is om je verbonden te voelen. We zijn daarom extra trots op de vele hartverwarmende ideeën die we voor Leven Lang Leven hebben binnengekregen!


header_img
Bijna 100 inzendingen!

Maker: Sue Doeksen

Rechten:

Download
26 maart 2020

Op 20 januari 2020 startte de challenge Leven Lang Leven++Lees meerBekijk ook de projectpagina van Leven Lang Leven voor meer informatie.. We vroegen aan iedereen in Nederland: “Wat betekent fijn ouder worden voor jou en hoe realiseren we dat?” Alles was welkom, van hersenspinsel tot uitgewerkt businessplan. Op 20 maart verstreek de deadline en we zijn blij met alle prachtige ideeën die jullie hebben opgestuurd. Veel dank daarvoor!

Leven Lang Leven en de coronacrisis

De afgelopen weken stonden in het teken van het coronavirus. Alle zorgmedewerkers leveren momenteel een Herculeaanse inspanning en houden de zorg draaiende. We verwachtten dan ook dat de inzendingen zo vlak voor de deadline zouden afnemen vanwege de chaos. We voelen allemaal de druk die de maatregelen op ons leven uitoefenen. Maar de positieve golf van betrokkenheid die ons land overspoelt sinds het uitbreken van de coronacrisis werkt ook door in de inzendingen voor Leven Lang Leven.De positieve golf van betrokkenheid die ons land overspoelt sinds het uitbreken van de coronacrisis werkt ook door in de inzendingen voor Leven Lang Leven.In de laatste paar dagen voor de deadline kregen we nog 34 inzendingen binnen!++Bijna honderd inzendingenDe challenge stond twee maanden open voor iedereen en dit leverde bijna honderd inzendingen op, waarvan een derde in de laatste week binnenkwam.

De golf van betrokkenheid van de afgelopen weken en de hoge kwaliteit van de inzendingen voor Leven Lang Leven laten zien dat de kracht voor positieve en duurzame verandering bij ons als gemeenschap ligt. Problemen in onze samenleving raken ons allemaal, en dus zijn we samen medeverantwoordelijk voor de oplossingen hiervoor. Juist daarom geloven wij in deze onzekere tijden dat de Leven Lang Leven-beweging een mooie bijdrage levert aan het bundelen van onze positieve energie. 

De inzendingen

Wat valt op bij de inzendingen? Veel initiatiefnemers zoeken de verbinding, bijvoorbeeld door dialogen of bijeenkomsten te organiseren. Nu zovelen van ons geconfronteerd worden met een sociaal isolement merken we hoe wezenlijk het is om ons verbonden te voelen.Nu zovelen van ons geconfronteerd worden met een sociaal isolement merken we hoe wezenlijk het is om ons verbonden te voelen. Ook opvallend is de focus van een aantal inzendingen op de kracht van verhalen, en in het bijzonder verhalen van ouderen. Tegenwoordig is het voor de meesten van ons heel gemakkelijk geworden om ons verhaal online te delen, maar geldt dit ook voor ouderen? En hoe zorgen we ervoor dat we deze verhalen ook echt horen? Ten slotte zien we een groot aantal inzendingen rondom onderwerpen en bezigheden waar mensen gelukkig van worden: zingeving, intimiteit++IntimiteitDe behoefte aan intimiteit wordt in de breedste zin des woords opgevat: seksueel, iemands hand vasthouden of gewoon samen op de bank dezelfde ervaring delen., bewegen en goed eten. Het zijn thema’s die ons allemaal bezighouden en daarom een wezenlijk onderdeel van fijn oud worden. 

Hoe nu verder?

De jury van Leven Lang Leven++JuryDe jury bestaat uit zeven ambassadeurs van het Leven Lang Leven-programma. beoordeelt nu alle inzendingen.++CriteriaDe jury kijkt vooral naar of de inzending:
a) innovatief, origineel en van hoge inhoudelijke kwaliteit is;
b) de potentie heeft om een wezenlijke verandering in de visie op fijn oud worden en/of aanpak in de verpleegzorg teweeg te brengen;
c) eindgebruikers en/of ervaringsdeskundigen zoals (toekomstige) ouderen, vrijwilligers, mantelzorgers, zorgprofessionals of beleidsmakers betrekt;
d) uitgaat van de ambitie om samen te werken met andere (zorg)organisaties, kennis- en overheidsinstellingen, en/of het bedrijfsleven.
e) binnen twaalf maanden in de praktijk getest kan worden.
Zij stellen een top tien samen die we op 6 april bekend zullen maken. Vervolgens starten deze initiatiefnemers in de loop van de komende maanden met het pioniersprogramma. Samen met een coach, een pool van experts en elkaar(!) zullen ze hun plannen verder uitwerken, in de praktijk testen en doorontwikkelen. Uiteindelijk worden ze opgeleid tot echte pioniers in de zorg. 

Aan het eind van het programmaDe deadline om mee te dingen naar ontwikkelbudget en professionele begeleiding is verstreken. Maar blijf vooral goede ideeën voor fijn oud worden inzenden! is er een finale waarbij de pioniers zichzelf en hun plannen presenteren aan een breed publiek. Bij deze bijeenkomst kunnen geïnteresseerde zorginstellingen met de pioniers in gesprek gaan over het adopteren van hun ideeën en trappen we de volgende fase van Leven Lang Leven af: de Zorgpioniers! Houd de website in de gaten voor updates over de data van de bijeenkomsten in verband met corona.

De deadline om mee te dingen naar ontwikkelbudget en professionele begeleiding is dus verstreken. Maar blijf vooral goede ideeën voor fijn oud worden inzenden! De beweging Leven Lang Leven is pas net begonnen en jouw goede idee kan anderen inspireren. We zullen regelmatig pareltjes delen de komende jaren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Leven Lang Leven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/hartverwarmende-inzendingen-voor-leven-lang-leven/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/hartverwarmende-inzendingen-voor-leven-lang-leven/