Gas in beeld: Verhalen van Slochteren

In 2009 hebben Kennisland en Biblionet Groningen in het kader van Beelden voor de Toekomst het project Gas in beeld, Verhalen van Slochteren gerealiseerd.


2009

In 2009 hebben Kennisland en Biblionet Groningen in het kader van Beelden voor de Toekomst het project Gas in beeld, Verhalen van Slochteren gerealiseerd. Rond het 50-jarig jubileum van de gasvondst in Groningen werden persoonlijke herinneringen over 50 jaar gas op video vastgelegd en historisch beeldmateriaal bij elkaar gebracht via de website www.gasinbeeld.nl. Groningers konden hun eigen verhaal over 50 jaar gas vertellen en vastleggen voor later en via een groot scherm in Slochteren bekijken.

In het paviljoen van Verhalen van Slochteren kregen bezoekers toegang tot ruim 150 unieke archiefbeelden, die speciaal in het kader van 50 jaar gas uit de archieven van Beeld en Geluid, het Filmmuseum (per 1 januari 2010: eye Film Instituut Nederland), het Nationaal Archief en het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) waren geselecteerd en toegankelijk gemaakt op een speciale website.

Persoonlijke verhalen

Bezoekers konden een persoonlijke geschiedenisuitzending opnemen en spraken hun eigen videoboodschap over 50 jaar gas in bij de Babbelbox. De persoonlijke verhalen werden live gemixt met archiefbeelden en waren te zien op een spectaculair groot scherm van 15 meter breed.

Dat leverde ontroerende en boeiende registraties op van unieke verhalen die nu ook voor toekomstige generaties in de archieven bewaard blijven. Alle verhalen die in het kader van Gas in beeld – Verhalen van Slochteren zijn verzameld kunnen bekeken worden via www.gasinbeeld.nl.

Beelden voor de Toekomst

Verhalen van Slochteren is in het kader van Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door Biblionet Groningen en Stichting Nederland Kennisland, in samenwerking met GAVA en de bibliotheken Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Verhalen van Slochteren maakte deel uit van het Jubileumprogramma G50 en de Culturele Zomer in Slochteren.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/gas-in-beeld-verhalen-van-slochteren/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/gas-in-beeld-verhalen-van-slochteren/