37 stadmakers gaan van start voor Amsterdammers, Maak je Stad!
37 initiatieven zijn geselecteerd uit 475 aanmeldingen voor Amsterdammers, Maak je Stad!. Na de feestelijke kick-off op 21 juni starten zij nu met het ontwikkeltraject. De selectie bestaat uit stuk voor stuk inspirerende stadmakers met elk een eigen verhaal. Een eerste blik op wat zij doen in de stad vind je hier.
- Betrokken KL'ers
- Tessa de Geus
- Koko Herder
De 475 aanmeldingen voor Amsterdammers, Maak je Stad!++Amsterdammers, Maak je Stad!Amsterdammers, Maak je Stad! is een programma waarin wij samen met de gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger en Waag Society stadmakers ondersteunen die werken aan een gezonde en talentvolle stad. Lees hier meer! geven goed weer wat Amsterdam te bieden heeft aan sociale innovatie. Wij hebben een schat aan bottom-up initiatieven in de stad, met grote diversiteit en veel potentie. Het selecteren van 37 initiatieven was geen gemakkelijke opgave, maar sinds 21 juni zijn zij officieel van start gegaan. Na een feestelijke kick-off++Kick-off 21 juniTijdens deze kick-off zijn de initiatieven voor het eerst echt met elkaar in contact gekomen. Wat wij hier zagen aan enthousiasme en toewijding onder de deelnemers belooft veel moois voor de rest van het programma. Meer over dit event hier. bij Yumler kunnen wij nu de selectie bekendmaken.
Binnen de twee thema’s, de Gezonde stad en de Talentvolle stad++Thema’sDe thema’s Gezonde stad en Talentvolle stad zijn twee belangrijke onderdelen van een stad waar alle inwoners gelijke kansen hebben. Een uitgebreidere beschrijving van deze thema’s vind je hier., zijn 37 initiatieven geselecteerd door de adviescommissie. Zij krijgen financiële ondersteuning en de kans om mee te doen aan het ontwikkeltraject. Zo kunnen zij hun initiatief verder ontwikkelen, verfijnen of professionaliseren en nog meer sociale impact bereiken. De selectie is een enorm diverse groep die over de hele stad verspreid is. Op uiteenlopende manieren haken zij in op het doel van Maak je Stad!: het stimuleren van een Gezond en Talentvol Amsterdam.
Gezonde Stad
Achttien van de geselecteerde initiatieven vallen binnen de categorie Gezonde Stad. De creativiteit en inventiviteit van de deelnemers om deze uitdaging aan te pakken is inspirerend. Vanuit allerlei verschillende hoeken maken zij de stad leefbaarder en stimuleren zij de gezondheid van jong en oud.De creativiteit en inventiviteit van de deelnemers om deze uitdaging aan te pakken is inspirerend. Vanuit allerlei verschillende hoeken maken zij de stad leefbaarder en stimuleren zij de gezondheid van jong en oud. Zo werkt een initiatief als ECO COIN aan het aantrekkelijker maken van duurzaam gedrag en houdt vanPlestik zich bezig met het upcyclen van plastic afval door met hun 3D-printer lokaal recyclen mogelijk te maken. Bloei & Groei helpt kwetsbare vrouwen op eigen benen te staan en Stichting OOPOEH vecht tegen eenzaamheid onder ouderen door ze met Wie Laat Wie Uit? in contact te brengen met huisdiereigenaren die op zoek zijn naar een oppas. De Boksschool Bijlmerbajes is, naast een verbindings- en ontmoetingsplek voor de buurt, een plek waar (nieuwe) Amsterdammers kickboksles kunnen krijgen. Lucas Zorg in Nieuw-West biedt laagdrempelige en wijkgerichte zorg voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen of moeilijk toegang krijgen tot de zorg die ze nodig hebben.
Talentvolle Stad
De andere negentien geselecteerden schreven zich in voor het thema Talentvolle Stad. Een talentvolle stad wordt gekenmerkt door verschillende factoren. Het gaat hierbij niet alleen om het optimaal benutten en ontwikkelen van talenten, maar ook om kansengelijkheid en inclusiviteit.Het gaat om het optimaal benutten en ontwikkelen van talenten, maar ook om kansengelijkheid en inclusiviteit. Ook binnen dit thema is de diversiteit groot. Waar de Koeckebackers met hun nieuwe Koeckebar nog meer mensen met minder kansen aan de bak willen krijgen, zet jongerenplatform Young Nieuw West zich al negen jaar volledig vrijwillig in voor de jeugd in hun buurt op allerlei verschillende vlakken. Zij willen in het ontwikkeltraject professionaliseren, om zo nog beter hun werk te kunnen doen. Drie tieners geven in hun School Makandra bijles aan kinderen die niet genoeg aandacht krijgen op school en bij de MON€Y SCHOOL leren kinderen omgaan met geld. Zo ontwikkelen ze financiële weerbaarheid en kennis over het financiële systeem. Een krachtige ondersteuning waar ze hun hele leven profijt van hebben. Deze initiatieven zijn slechts een kleine greep uit de inspirerende groep die geselecteerd is. Kijk op de website van Maak je Stad! voor uitgebreide profielschetsen van alle deelnemers.
Ontwikkeltraject en Maak je Stad! Academie
Op het moment vinden de laatste intakegesprekken met de deelnemers plaats. Zo brengen wij in kaart waar de deelnemers behoefte aan hebben en waar Maak je Stad! ze het meest mee kan helpen. De workshops in het ontwikkeltraject++ProfielschetsenOp de website van Amsterdammers, Maak je Stad! kun je uitgebreide profielschetsen vinden van alle deelnemers, samen met een korte beschrijving van hun leerdoelen in het programma. Check ze hier! worden namelijk op elk initiatief afgestemd. Dit traject bestaat uit zes maandelijkse bijeenkomsten die na de zomer van start gaan. Een ander belangrijk onderdeel van dit traject is het maken van matches tussen de Maak je Stad! deelnemers en partijen die relevant voor hen zijn, zoals de gemeente, de Amsterdam Economic Board of een van onze andere partners. Om een zo duurzaam mogelijke impact te bereiken is het belangrijk om goede samenwerkingen te smeden.
Op 13 juli is de Maak je Stad! Academie, hét moment waar wij Maak je Stad! vieren met de hele stad. Iedereen is dan ook welkom, of je je nu hebt ingeschreven voor Amsterdammers, Maak je Stad!, of gewoon geïnteresseerd bent. Dit wordt een dag om samen te vieren wat Amsterdam zo innovatief maakt, en om kansen te grijpen om van elkaar te blijven leren.
Houd onze website in de gaten voor verdere updates en check hier de foto’s van de kick-off!
- Betrokken KL'ers
- Tessa de Geus tg@kl.nl
- Koko Herder kh@kl.nl