Semi-finalisten Radicale Vernieuwers bekend

De jury, onder leiding van Neelie Kroes, selecteert hieruit tien finalisten en één winnaar, die samen met de publiekswinnaar op 9 februari zijn prijs in ontvangst neemt tijdens de Nacht van de Radicale Vernieuwing.


header_img
Semi-finalisten bekend!

Bedankt voor alle aanmeldingen.

Maker: Vandejong

Rechten:

15 december 2015

Kennisland, Vandejong Creative Agency en Vrij Nederland zoeken de Radicale Vernieuwers van 2015. De 35 semi-finalisten zijn nu bekend. De jury, onder leiding van Neelie Kroes, selecteert hieruit tien finalisten en één winnaar, die samen met de publiekswinnaar op 9 februari zijn prijs in ontvangst neemt tijdens de Nacht van de Radicale Vernieuwing.

Op 14 oktober 2015 begonnen Kennisland, Vandejong Creative Agency en Vrij Nederland de zoektocht naar Radicale Vernieuwers in Nederland. Dit zijn eigenzinnige personen die met veel lef en tegen de stroom in werken aan concrete oplossingen voor de wereld van vandaag. Zo krijgen zij de aandacht die zij verdienen en kunnen zij tegelijkertijd een bron van inspiratie zijn voor anderen. Met dit initiatief willen we een versnelling van radicale vernieuwing in Nederland bewerkstelligen.

Buiten de gebaande paden

Van de eerste off-grid woning, duurzame brandstof voor race-auto’s tot circulair geproduceerd beton; allerlei radicale initiatieven passeerden de revue. Uit alle potentiële Radicale Vernieuwers stelden we een longlist van 35 semi-finalisten samen“Radicale vernieuwers zijn allemaal ‘happy infiltrators’, mensen die het systeem saboteren door het zelf op een andere manier te doen. Daarvan moeten er meer komen, want zij maken Nederland beter en spannender.”. Je kunt de longlist hier bekijken.

Juryvoorzitter Kroes: “Er is enorm potentieel”

De jury, onder leiding van Neelie Kroes, buigt zich over de longlist en kiest hieruit tien finalisten en één winnaar. Kroes: “Er is in Nederland een enorm potentieel aanwezig van Radicale Vernieuwers met lef die Nederland en de wereld om ons heen anders en beter willen maken. Ik ben op zoek naar de beste en meest inspirerende vernieuwers die hierin een voortrekkersrol durven te dragen.” De andere juryleden zijn oud-Radicaal Vernieuwer Aart van Veller van Vandebron, filosoof Henk Oosterling, hoogleraar sociale robotica Vanessa Evers en Robert Verwaayen, founding partner van KEEN Venture Partners.

De Nacht van de Radicale Vernieuwing

Op 13 januari worden de finalisten bekendgemaakt. Voor de publieksprijs voeren de  finalisten vanaf dan campagne om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Iedereen kan stemmen op diens Radicale Vernieuwer. Op 9 februari vieren we radicale vernieuwing in Nederland tijdens een feestelijke avond en met een Radicale Vernieuwers-special van Vrij Nederland. De Nacht van de Radicale Vernieuwing is ook open voor publiek. Kaartjes voor het evenement zijn binnenkort verkrijgbaar op de website www.radicalevernieuwers.nl.

‘Happy infiltrators’

De eerste twee edities van deze zoektocht hebben een spannende, bonte verzameling individuen en organisaties opgeleverd. Voorbeelden zijn Repair Café, waar kapotte spullen gerepareerd worden, of energiebedrijf Vandebron, dat consumenten de mogelijkheid biedt om groene stroom direct van de producent te kopen. Daan Roosegaarde was juryvoorzitter: “Radicale vernieuwers zijn allemaal ‘happy infiltrators’, mensen die het systeem saboteren door het zelf op een andere manier te doen. Daarvan moeten er meer komen, want zij maken Nederland beter en spannender.” 

Bekijk hier de Radicale Vernieuwers van de afgelopen jaren.

Internationaal netwerk

De Radicale Vernieuwers van 2015 worden onderdeel van een groeiend internationaal netwerk. Zowel in Vlaanderen als in Engeland zijn het afgelopen jaar Radicale Vernieuwers gekozen. Dit netwerk manifesteert zich in het clubhuis voor radicale vernieuwing: Spring House.

De longlist en meer informatie over Radicale Vernieuwers vind je op www.radicalevernieuwers.nl.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/semi-finalisten-radicale-vernieuwers-bekend/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/semi-finalisten-radicale-vernieuwers-bekend/