Radicale vernieuwers 2013 / 2014

Vrij Nederland en Kennisland zoeken mensen en organisaties die op eigen kracht de wereld beter maken.


2012 - 2014

Wie zijn de Radicale vernieuwers van Nederland? Wie heeft niet alleen mooie ideeën voor een socialere en duurzamere samenleving, maar doet er ook echt wat aan? Voor de tweede keer gaan Vrij Nederland en Kennisland op zoek naar de meest inspirerende, vernieuwende, creatieve mensen of organisaties, die het anders doen omdat ze denken dat het beter kan. Deze tweede editie wordt ondersteund door Stichting DOEN, het fonds voor groene, creatieve en sociale initiatieven.

Nederlandse vernieuwers

Dit jaar zoeken we naar vernieuwers in drie categorieën:

  • Radicale vernieuwer van het jaar: wie heeft in 2013 de meest aansprekende resultaten geboekt met een vernieuwend project?
  • Radicale vernieuwer van de toekomst: wie heeft het beste idee voor een radicaal project en heeft al de eerste stappen gezet om het uit te kunnen voeren?
  • Radicale vernieuwers oeuvreprijs: wie heeft al langer met verschillende initiatieven inspirerende resultaten geboekt?

Een jury onder leiding van Daan Roosegaarde, kunstenaar, ontwerper en ondernemer, kiest de beste kandidaten.

  • Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde, juryvoorzitter)
  • Chris Sigaloff (voorzitter Kennisland)
  • Frits van Exter (hoofdredacteur Vrij Nederland)
  • Maurice Specht (zelfstandig onderzoeker)
  • Martine Postma (directeur Stichting Repair Café)

Save the date: op 20 mei zullen de Radicale vernieuwers van 2014 bekend worden gemaakt in Pakhuis de Zwijger. Meer informatie over (aanmelden voor) die avond vind je op deze pagina, onze Facebook-pagina en Twitter (@Radicale_Vern / hashtag: #radicalevernieuwers). Vrij Nederland wijdt weer een speciale editie aan de winnaars, die op deze feestelijke bijeenkomst zal worden gepresenteerd.

Cover van de VN-special van vorig jaar.

Lees op de Radicale vernieuwers-pagina op VN.nl meer over meedoen en de criteria. Ook daar te vinden: het stuk dat Sophie Derkzen (VN) schreef over Fairphone (Bas van Abel), een Radicale vernieuwer van vorig jaar die inmiddels flinke stappen heeft gezet.

Zoals gezegd doet ook Stichting DOEN dit jaar mee, het fonds dat zich met de bijdragen van de drie Goede Doelen Loterijen richt op voorlopers. Ondernemende mensen en organisaties die risico’s durven nemen in hun streven om een bijdrage te leveren aan een groene, sociale en creatieve wereld. Naast financier van ondernemende, duurzame en eigenzinnige initiatieven is DOEN ook het fonds dat vanuit haar grote netwerk allerlei soorten partijen aan elkaar verbindt.

www.vn.nl/radicalevernieuwers
@Radicale_Vern
#radicalevernieuwers
www.facebook.com/radicalevernieuwers
mail@radicalevernieuwers.nl

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/radicale-vernieuwers/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/radicale-vernieuwers/