Betrokken bij de zorg? Deel jouw idee voor een betere ouderenzorg!

Nu de initiatieven uit de Leven Lang Leven-challenge voor alle Nederlanders van vorig jaar tot wasdom zijn gekomen, start binnenkort het pioniersprogramma speciaal voor mensen die direct bij de zorg betrokken zijn. Dus, werk je in de zorg of ben je op een andere manier direct betrokken bij de zorg? Wil je jouw idee voor fijn oud worden en betere zorg verder ontwikkelen? Meld je dan uiterlijk 30 april aan! En stuur deze oproep vooral door naar potentiële deelnemers.


header_img
Oproep

Schrijf je uiterlijk 10 maart in voor het pioniersprogramma!

Maker: Leven Lang Leven

Rechten:

Download
Schrijf je uiterlijk 10 maart in voor het pioniersprogramma!
19 januari 2021

We zijn wederom op zoek naar goede ideeën om fijner oud te worden. Ben jij zorgprofessional, (naaste van een) bewoner, geriater, manager, leidinggevende, kok, schoonmaker, ICT-deskundige of gastvrouw/-man bij een zorginstelling? Dan roepen we jou op om je aan te melden voor Leven Lang Leven. Je hebt tot 30 april 2021++DeadlineWe begrijpen dat zorgprofessionals op dit moment wel wat anders aan hun hoofd hebben, daarom hebben we de deadline verplaatst van maart naar eind april.. Daarna starten we samen met de pioniers van vijf organisaties het pioniersprogramma waarin we goede ideeën rondom fijnere ouderenzorg verder ontwikkelen en verankeren in de organisatie. Moedig ook zeker collega’s en andere betrokkenen van jouw organisatie aan om mee te denken en zich aan te melden. Het indienen van meerdere aanmeldingen vanuit één organisatie vergroot de kans dat jouw organisatie voor het pioniersprogramma wordt geselecteerd.

Hoe doe ik mee?

Werk je in de zorg of ben je op een andere manier betrokken bij een zorgorganisatie en heb je een goed idee voor de ouderenzorg? Meld je aan! Heb je nog geen uitgewerkt plan maar wil je wel graag aan vernieuwing van de ouderenzorg werken? Dat kan ook! Overtuig ons waarom jij aan het pioniersprogramma mee moet doen.

Ben jij een bestuurder, leidinggevende of HR-/innovatiemanager bij een zorginstellingMet Leven Lang Leven brengen we een positieve beweging rondom ouder worden op gang. We willen mensen activeren om met ideeën te komen die niet alleen nu, maar ook in de toekomst ‘oud worden’ beter maken voor iedereen. en zou je niets liever willen dan de vernieuwingskracht in je organisatie  aanmoedigen? Dan hebben we een prachtige campagne voor je klaarliggen. Met posters en boekjes waarmee iedereen in de organisatie wordt geïnspireerd met praktische tips, tricks en geleerde lessen om diens ideeën voor fijnere zorg te delen. Laat het ons uiterlijk voor 9 april weten door een e-mail te sturen naar hallo@levenlangleven.nu.

 

Deel je idee

 

Wat houdt het programma in?

Samen met vijf zorgorganisaties met de meest ‘voedzame bodem voor innovatie’ starten we het pioniersprogramma. De organisatie vormt een team pioniers die samen leren innoveren. Wat is een ‘goed idee’, hoe krijg je mensen mee en hoe zorg je dat het aanslaat? Met deze vragen werken we onder leiding van experts en met behulp van praktische tools. Per organisatie is er een coachHet pioniersprogramma bestaat uit zes bijeenkomsten waarin de deelnemers van de verschillende organisaties geïnspireerd worden door experts en leren van elkaar. die samen met het team experimenteert met interventies en meedenkt over een structurele plek voor innovatie in de organisatie. Leren van elkaar is de sleutel in creatieve processen, daarom zorgen we dat de verschillende organisaties elkaar regelmatig ontmoeten. 

Juist nu innoveren

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen: waaronder corona en de dubbele vergrijzing. Dit is dé tijd om na te denken over de toekomstige ouderenzorg en gebruik te maken van de creativiteit die het afgelopen jaar is vrijgekomen. Niet alleen de kwaliteit van zorg neemt hierdoor toe; ook het werkplezier van professionals en de betrokkenheid van ouderen en naasten. 

Veelgestelde vragen

Wanneer word ik geselecteerd voor het pioniersprogramma?
We hanteren de volgende uitgangspunten: 

 • Je hebt een idee dat bijdraagt aan fijnere ouderenzorg en je idee:
  • is creatief en vernieuwend in zijn context;
  • heeft steun binnen de instelling (minstens drie handtekeningen);
  • heeft baat bij ondersteuning via het pioniersprogramma;
  • bouwt eventueel voort op een idee van de pioniers uit de eerste challenge.
 • Heb je geen concreet idee, dan weet jij ons te overtuigen tot deelname omdat je:
  • een sterke motivatie hebt om de ouderenzorg te vernieuwen;
  • een waardevolle toevoeging bent aan het innovatieteam.

Kan iedereen binnen de zorgorganisatie een idee indienen?
Ja! Wij geloven dat goede ideeën en plannen over fijn ouder worden bij iedereen kunnen leven. Dus zorgprofessional, (naaste van) bewoner, kok, schoonmaker, stagiair: we nodigen jullie allemaal uit je aan te melden met jouw specifieke motivatie of idee. We moedigen ook zeker zorgontvangers zelf aanWij geloven dat goede ideeën en plannen over fijn ouder worden bij iedereen kunnen leven. Dus zorgprofessional, (naaste van) bewoner, kok, schoonmaker, stagiair: we nodigen jullie allemaal uit ideeën in te dienen. een idee in te dienen! Want wie weet het nou beter dan jullie? Moedig ook andere betrokkenen aan om hun ideeën in te zenden. Zo vergroot je de kans dat jouw organisatie wordt uitgekozen voor het pioniersprogramma! De enige voorwaarde is dat er steun binnen de organisatie is. Is er nog geen campagne bij jouw organisatie uitgezet? Neem contact met ons op via hallo@levenlangleven.nu om de mogelijkheden te verkennen. 

Wat wordt er van mij verwacht als ik meedoe aan het Leven Lang Leven-pioniersprogramma?
We verwachten van alle deelnemers dat ze actief meedoen aan het pioniersprogramma en aanwezig zijn tijdens de kick-offbijeenkomst op, de vier pioniersdagen en de slotbijeenkomst. Er zal gemiddeld om de anderhalve maand een bijeenkomst zijn. Daarnaast heb je tijdens het programma de mogelijkheid om binnen jouw organisatie met je persoonlijke coach aan de slag te gaan. Het programma vraagt om een tijdsinvestering van minimaal veertien uur per maand.

Kan mijn werkgever compensatie krijgen voor mijn gemiste uren?
Het is mogelijk om als deelnemer een vergoeding te ontvangen voor je werkgever, zodat je je gemiste werktijd tijdens je deelname aan het pioniersprogramma kunt compenseren. Dit geldt voor de bijeenkomstdagen. De tijd die je buiten deze dagen om besteedt aan het uitwerken van je plan wordt niet vergoed.

Wat houdt ‘ontwikkelbudget’ in?
Als je bent gekozen om mee te doen aan het pioniersprogramma is er per zorginstelling toegang tot een ontwikkelbudget van maximaal € 4.000,-. Dit is bedoeld voor materiaalkosten, de inhuur van derden (bijvoorbeeld experts) of om tijd vrij te kopen binnen je huidige functie om met je idee aan de slag te gaan.

Door wie worden de zorginstellingen uitgekozen?
Het Leven Lang Leven-team doet dit samen met een denktank van ouderen. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een geleefde ervaring van ouder worden meebeslissen over het uitkiezen van organisaties en ideeën voor fijn ouder worden.

Meer informatie over Leven Lang Leven vind je hier.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/betrokken-bij-de-zorg-deel-jouw-idee-voor-een-betere-ouderenzorg/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/betrokken-bij-de-zorg-deel-jouw-idee-voor-een-betere-ouderenzorg/