Deelnemers Pioniersprogramma Leven Lang Leven bekend!

Het programma Leven Lang Leven bouwt aan een beweging rondom fijner oud worden. Vandaag presenteren wij met trots de twaalf pioniers die de komende maanden deelnemen aan het pioniersprogramma van Leven Lang Leven. Met coaching, tools, ontwikkelbudget en begeleiding werken de deelnemers hun idee uit tot een plan dat in de praktijk getest kan worden.


header_img
Deelnemers Leven Lang Leven-pioniersprogramma

Maker: Sue Doeksen (edit: KL)

Rechten:

Download
7 april 2020

We danken de juryleden voor hun tijd en inzet om de mooiste en beste plannen te selecteren. “Een moeilijke en hartverwarmende klus”, vond een jurylid, “…er waren zoveel creatieve en goede ideeën, en daar mochten wij er maar twaalf van selecteren.” 

Hieronder zie je de twaalf initiatiefnemers (in willekeurige volgorde) die in de komende maanden worden klaargestoomd tot pioniers op het gebied van fijner oud worden. Je zult zeker nog van ze horen!++Meer infoLees hier meer over het project Leven Lang Leven.

Zo voel ik me thuis

Lottie van Starkenburg

Een vriendin van Lottie sprak met haar demente schoonmoeder over wat zij ziet als thuis. Hier kwamen allerlei elementen uit haar oude huis naar boven, het huis waarin ze vijftig jaar lang woonde. Een bepaald soort behang, twee stoelen naast een gaskachel en haar eigen foto’s. Ze namen haar schoonmoeder een dagje mee en verbouwden ondertussen de kamer in haar verpleeghuis zodat die op haar oude huis leek. Toen de schoonmoeder terugkwam verzuchtte ze dat ze eindelijk thuis was. Dit is de kern van het idee van Zo voel ik me thuis: praat met mensen over wat voor hen thuis is en pas hun omgeving hierop aan. 

Aanraaklab

Ester van der Geest

Het Aanraaklab is een onderzoeksruimte voor intimiteit. Ouderen en (mantel)zorgers krijgen hier de ruimte om aanraking opnieuw te ontdekken.Ouderen en (mantel)zorgers krijgen de ruimte om aanraking opnieuw te ontdekken. Vanuit Ester, Circus Engelbregt en Granny Yoga is er veel kennis, expertise en liefde in huis. Ze willen die omzetten naar een workshop voor verpleeghuizen. 

De Taalvereniging

Arwen van Stigt

Bij De Taalvereniging ontmoeten oudere mensen elkaar rondom het thema taal. Door middel van taalactiviteiten leren deelnemers elkaar en elkaars verhalen beter kennen. Arwen en Josefien dromen ervan dat de Taalvereniging eenzame mensen ondersteunt in het opbouwen van een sociaal netwerk en ze leert over taal en over zichzelf: wat kan ik, wat wil ik.

Stichting JOW

Tom van Eijk

Stichting JOW verbindt ouderen en jongeren met elkaar. In Zwolle is de samenwerking tussen Stichting JOW en een zorginstelling al een succes. Toms droom is om het werkterrein van Stichting JOW uit te breiden naar heel Nederland. Tom vertelt dat er vaak een prachtig aanbod van activiteiten in de zorginstellingen is, maar dat het lastig is om het zorgpersoneel hiervoor vrij te maken.Er is vaak een prachtig aanbod van activiteiten in de zorginstellingen, maar het is lastig om zorgpersoneel hiervoor vrij te maken. Daarom betrekt Stichting JOW jongeren om activiteiten met ouderen te begeleiden, in samenwerking met scholen en het bedrijfsleven.

Samenkracht

Loes Hulsebosch

Samenkracht wil een beweging op gang brengen die ouderen waardeert en ondersteunt in hun verlangen om erbij te horen en van betekenis te zijn. In de Samenkracht-ateliers ontdekken ouderen hun kracht en gaan die inzetten op persoonlijk en maatschappelijk vlak. Dit gebeurt door middel van een gestructureerde dialoog die bestaat uit gesprek(ken) en bijeenkomsten. Loes wil de Samenkracht-beweging laten groeien in heel Nederland.

Interventie Zingeving

Josefien Jeninga

Josefien ontwerpt een interventie om zingeving een belangrijke en praktische plek te geven binnen het zorgsysteem. Want volgens Josefien is zingeving de motor achter persoonlijk, psychisch en fysiek herstel.Zingeving is de motor achter persoonlijk, psychisch en fysiek herstel.Josefien brengt verschillende disciplines bij elkaar, zoals sociale hulpverleners en artsen. De Interventie Zingeving start in het zorgonderwijs: hoe kun je zorgprofessionals zo opleiden dat zingeving een rol speelt in het zorgproces? Zodat de zorgprofessional beter zicht heeft op wat belangrijk is voor de zorgvrager en tegelijkertijd werkt aan zijn eigen zingeving. Josefien hoopt dat ze binnen een jaar een pilot rondom haar interventie kan testen.

Tintelzinnen

Dorian Kingma en Myrthe Krepel

Met Tintelzinnen willen Dorian en Myrthe de zoektocht naar intimiteit en seksualiteit voor vrouwen van 70+ mogelijk maken. Samen met de doelgroep maken ze geïllustreerde online verhalen over seksualiteit. Deze verhalen vormen het startpunt voor gesprekken en mijmeringen. Hun droom? Een seksuele revolutie voor ouderen ontketenenEen seksuele revolutie voor ouderen ontketenen.!

Bij elkaar aanschuiven

Janneke Langelaan

Janneke ziet ze zitten in restaurants en cafés: ouderen die alleen eten. Het liefst schuift ze aan zodat deze mensen niet alleen eten, maar hoe weet je of ze daar behoefte aan hebben? Janneke onderzoekt de behoefte aan samen eten en op welke manier restaurants en mensen duidelijk kunnen maken dat je gewoon aan kunt schuiven. Want samen eten is meestal gezelliger dan alleen. 

De vrijwilligerscentrale

Moniek van Daal

In haar eigen vrijwilligerswerk komt Moniek voortdurend ouderen tegen die nog van alles willen en kunnen. Ze speelt al een tijd met het idee om vrijwilligerswerk om te draaien: ouderen die vrijwilligerswerk doen voor jongere generaties.Ouderen die vrijwilligerswerk doen voor jongere generaties. De zingeving en het geluk die ze zelf ervaart bij vrijwilligerswerk werkt net zo goed bij ouderen, is haar uitgangspunt.

Senioren als film- en podcastmakers en storytellers

Mirna Ligthart en Marieke Boon

Met dit initiatief willen Mirna en haar partner Marieke ouderen zelf verhalen laten ophalen bij elkaar. Hun droom is dat er een beweging ontstaat waarin ouderen zelf de betekenis die ze hebben en kunnen hebben voor elkaar en voor de samenleving gaan vertalen naar aansprekende podcasts en films of andere vormen van communicatie. Ouderen hebben een verhaal, een geschiedenis. Mirna en Marieke willen dat ouderen ‘als makers’ aan hun eigen documentaires gaan werken.

Levensluister.nl

Jessie Wagemakers en Marieke Beekers

Jessie is beleidsadviseur in de verpleeghuiszorg en Marieke noemt zichzelf toekomstverkenner en verbinder. Ze hebben elkaar ontmoet bij een opleiding healthcare innovations. Daar hebben ze het fundament gelegd voor levensluister.nl: een methode die het gesprek met, of eigenlijk het luisteren naar ouderen verdiept en verrijkt. Hiermee willen ze de kennis en ervaring van ouderen ontsluiten en de ouderen zelf weer het gevoel geven dat ze onderdeel zijn van de samenleving. Ze willen de methode verbeteren en toewerken naar een verhalenbank waar we kennis kunnen maken met de geschiedenis vanuit persoonlijke verhalen.

Tale Talk

Ephrem Baraki Tesfay

Ephrem komt uit Ethiopië en ondervond zelf hoe moeilijk het is om contact te maken in een nieuw land.Ephrem komt uit Ethiopië en ondervond zelf hoe moeilijk het is om contact te maken in een nieuw land.Niet per se omdat hij de taal niet spreekt, maar omdat hij en andere immigranten en vluchtelingen vanuit een hele andere achtergrond en cultuur naar de wereld kijken. Hij zet met ‘Tale Talk’ een platform op waarin oudere migranten elkaar, autochtone ouderen en verschillende onderwijs- en culturele instanties ontmoeten en hun verhalen met elkaar delen. 

 


De komende maanden gaan de deelnemers van Leven Lang Leven aan de slag. De pioniers scherpen hun projecten aan en vormen een netwerk rondom fijner oud worden. Samen brengen we de beweging verder. We willen zoveel mogelijk mensen inspireren om na te denken over onze oude dag en hoe we die het fijnst kunnen vormgeven, ook als we zorg nodig hebben. Wij delen de opbrengsten en nieuwe kennis vanuit het pioniersproject zo veel mogelijk met iedereen. Houd de website in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil jij ook onderdeel worden van de beweging Leven Lang Leven? Neem dan contact met ons op.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/deelnemers-pioniersprogramma-leven-lang-leven-bekend/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/deelnemers-pioniersprogramma-leven-lang-leven-bekend/