Resultaten KL Vernieuwerstest: welke soorten vernieuwers zien we
Wat voor vernieuwers zitten er in ons netwerk? Met die vraag ontwikkelden wij de Kennisland Vernieuwerstest, waar 154 mensen aan meededen. In de praktijk van ons werk komen we grofweg acht verschillende types tegen: de Behouden bewaker, de Radicale vernieuwer, de Idealist, de Systeemveranderaar, de Evangelist, de Ontwerper, de Verbinder en de Actieonderzoeker. Welke komt het meest voor? Bekijk de resultaten van de test.
154 mensen deden de KL Vernieuwerstest en de resultaten zijn interessant. Zo valt op dat maar weinig mensen tot de verbinders, ontwerpers of radicale vernieuwers behoren. Al kunnen we daar direct een kanttekening bij plaatsen; we probeerden er achter te komen tot welk type++Soorten vernieuwersBekijk hier de kenmerken van de acht verschillende typen vernieuwers, inclusief nuttige tips per type! Waar moet je bijvoorbeeld op letten als Systeemveranderaar? Hoe kun je je kracht als Verbinder nog beter inzetten? En kan een Behouden bewaker ook nuttig zijn voor vernieuwing? iemand vooral of in de eerste plaats gerekend kan worden. Een actieonderzoeker kan natuurlijk best óók een goede verbinder zijn en een ontwerper óók een idealist, om maar wat te noemen.
Opvallend is dat bijna de helft van de deelnemers zichzelf als (be)denker bestempelt en slechts 14% zichzelf als een doener ziet.Opvallend is dat bijna de helft van de deelnemers zichzelf als (be)denker bestempelt en slechts 14% zichzelf als een doener ziet. Voor vernieuwing heb je ook mensen nodig die hun handen vuil maken, die veel praktijkervaring hebben, die niet alleen bedenken hoe het beter zou kunnen, maar dit ook in gang zetten samen met de mensen om wie het gaat. Laten we hopen dat de denkers óók doeners of helpers zijn.
Vernieuwing op de werkvloer
We zijn blij verrast dat vernieuwing volgens het overgrote deel van de deelnemers een rol speelt in hun werk.We zijn blij verrast dat vernieuwing volgens het overgrote deel van de deelnemers een rol speelt in hun werk. De manieren waarop lopen nogal uiteen. Waar de een het onderwijs zegt te vernieuwen, ontwerpt de ander innovatieve elektronica. Sommige mensen ontwikkelen nieuwe werkvormen, moderniseren verkoopsystemen of maken maatschappelijke thema’s bespreekbaar als filmmaker. Anderen vernieuwen door ‘steeds opnieuw om te gaan met beperkingen’ of door ‘onverwachte zaken met elkaar te verbinden’. Eén respondent vernieuwt zelfs ‘op filosofisch niveau’. Een ander ‘omdat het moet’.
Onder de zeventien mensen die aangaven dat vernieuwing geen rol speelt in hun werk waren een aantal gepensioneerden en studenten. Hopelijk zien zij wel sporen van vernieuwing om zich heen in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. Een enkeling antwoordde dat ‘het prima is zoals het nu is’. Zorgwekkender is de constatering van een respondent dat de wil er wel is, maar dat traditionele opdrachtgevers te veel weerstand bieden tegen vernieuwing.
Samen vernieuwen
Alle antwoorden uit dit onderzoek roepen vooral meer vragen op. We blijven graag met jullie in contact over vernieuwing in al zijn verschijningsvormen. Duidelijk is dat maatschappelijke vooruitgang alleen kan plaatsvinden als we de handen ineen slaan.Duidelijk is dat maatschappelijke vooruitgang alleen kan plaatsvinden als we de handen ineen slaan. Alle vernieuwers zijn nodig: radicale vernieuwers die buiten de gebaande paden kijken, idealisten die anderen inspireren en systeemveranderaars die met kleine stappen hun doel bereiken. Maar ook kritische mensen die een goed oog hebben voor wat wél goed werkt en hiermee anderen in beweging krijgen.
Wil je weten hoe wij bij Kennisland tegen vernieuwing aankijken en hoe we al twintig jaar werken aan maatschappelijke vooruitgang die geworteld is in de praktijk? Lees dan ons verhaal. Neem vooral contact op als je samen met ons wilt werken aan een open, lerende, inclusieve en duurzame samenleving. Abonneer je op onze nieuwsbrief als je geïnspireerd wilt worden.