Niet de schoen, maar het proces

10 april 2019

Je kan er niet omheen deze week. Het LinkedIn-bericht met een foto van twee, op het eerste gezicht zeer vergelijkbare, schoenen. Het bleek om een repost te gaan van een beeld dat The Nu Wardrobe++The Nu WardrobeThe Nu Wardrobe is een online platform om het het delen van kleding met vrienden en anderen gemakkelijker te maken.  op Instagram had gezet en driftig, ook buiten Instagram, werd opgepikt. De foto laat zien hoe Primark schaamteloos ontwerpen kopieert – om ze vervolgens voor spotprijzen te verkopen. Minus natuurlijk het ethisch verantwoorde productieproces en duurzaam materiaalgebruik. Maar daar is de prijs dan ook naar.

 

Dit beeld met foto
Primark vs Veja

Dit beeld met foto's van de sneakers van Primark en Veja ging viral deze week.

Maker: The Nu Wardrobe

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Original

Dit beeld met foto's van de sneakers van Primark en Veja ging viral deze week.

 

Tja, de Veja-koper zal herkennen dat het om namaak gaat. Maar die betaalt dan ook bewust meer
+
+PrijsverschilDe in het Verenigd Koninkrijk bij Primark verkrijgbare white trainers kosten 12 Britse pond (ongeveer 14 euro), het origineel 110 Britse pond (ongeveer 125 euro).
– een factor negen van wat de Primarkconsument moet achterlaten – voor een duurzaam en eerlijk product, en wil logischerwijs het echte product. Alleen dat ademt namelijk de bedoelingen die jij als koper zThey should not copy the style of our shoes, they should copy the way we make them.”o van harte onderschrijft, waarbij het mooi meegenomen is dat Veja’s ontzettend fashionable zijn.

Meer nog dan het fotovergelijk tussen echt en namaak vond ik de reactie van Veja-oprichter Sebastien Kopp mooi en treffend:

“They should not copy the style of our shoes, they should copy the way we make them. With organic cotton, with recycled plastic, with more ecological fabrics, in factories where workers are paid decently, and are working in secure conditions. We will explain everything to them in court.”

Heel erg handig gespind door Kopp, deze kopieeractie van Primark. Niet alleen houdt ‘ie de eer volledig aan zichzelf, ook benut hij de kans om de sterke punten van Veja uit te lichten en die te verpakken in een (terechte) sneer naar Primark door ze op ethisch gebied de weg te wijzen: kopieer niet het product, maar het proces. We zullen de mensen van Primark wel eens even uitleggen hoe het zit –Niet alleen houdt Kopp de eer volledig aan zichzelf, ook benut hij de kans om de sterke punten van Veja uit te lichten en die te verpakken in een (terechte) sneer naar Primark door ze op ethisch gebied de weg te wijzen. in court!++Primark aangeklaagdEerder kreeg Primark het in de rechtszaal aan de stok met Vans. Lees hier meer

Kopieer de uitkomst én het proces

Kennisland verkoopt bepaald geen schoenen, maar toch gaat de opmerking van Kopp verrassend goed op. Wij proberen de waarde van ons werk ook tot uitdrukking te laten komen in de aanpak zelf, vooral niet alleen in het product (vaak toch een rapport, een presentatie, een akkoord of een ontwerp). Ons doel is niet om partners en opdrachtgevers te bedienen met glimmende uitkomsten++Glimmende uitkomstenOnze uitkomsten licenseren wij overigens standaard open. Op die manier moedigen wij hergebruik juist aan. Lees meer alleen, maar hen juist mee te nemen in anders werken aan een vraagstuk. Onze versie van Kopps woorden is: kopieer de uitkomst en vooral het proces.++In 2017 schreef Thijs van Exel in zijn stuk ‘De echte revolutie is het proces, niet de oplossing‘ al uitgebreid over uitkomst versus proces. Toen in het licht van de prototypes die Kennisland had ontwikkeld voor een social lab.

Ik loop morgen naar de winkel om een paar Veja’s te kopen. Als ze niet heel beroerd zitten ga ik ze nog dragen ook. Zo treed ik ook toe tot de groeiende groep mensen die met witte schoenen zegt: it’s the process, stupid!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/niet-de-schoen-maar-het-proces/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/niet-de-schoen-maar-het-proces/