Een dans van behoud en innovatie
Stel je eens voor dat twee ogenschijnlijk tegengestelde krachten elkaar ontmoeten en in perfecte harmonie dansen. Aan de ene kant hebben we het streven van zorgorganisaties om hun medewerkers te behouden, als kostbare parels in een zee van verandering. Aan de andere kant staat de absolute noodzaak om te innoveren, om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen en nieuwe wegen te bewandelen. Wat als deze twee krachten geen afzonderlijke processen zouden zijn, maar partners in een betoverende dans die leidt tot betere zorgoplossingen?
In de coulissen van zorgorganisaties gebeurt iets magisch: het ritueel van nieuwe professionals die hun intrede doen in de zorg. Nieuwe gezichten, vol verwachtingen en hoop, betreden het toneel. Onboarden is de kunst van het verwelkomen, van het laten wortelen van nieuwe medewerkers in de vruchtbare bodem van de organisatie. Ze worden omarmd door de ervaren spelers, de oude rotten in het vak, die als gidsen fungeren tijdens de eerste passen op dit podium.
Wat gebeurt er als we dit ritueel van introductie verbinden met de energie van innovatie? Stel je voor dat terwijl nieuwe zorgmedewerkers de geheimen van de organisatie leren kennen, ze tegelijkertijd worden uitgedaagd om met frisse blik naar processen en protocollen te kijken. Zij kunnen, onbevangen en vol enthousiasme, potentieel ongebaande paden ontdekken richting verbeteringen die zelfs de meest doorgewinterde zorgveteraan over het hoofd heeft gezien.++Combineren is een goed ideeHet idee van het combineren van onboarden en innovatie legde ik voor aan verschillende zorgmedewerkers die zich met behoud en innovatie bezig houden. Ze reageerden positief, vooral op het idee dat nieuwe en ervaren medewerkers samen innoveren.
Smeltkroes van ideeën
De wisselwerking tussen nieuwe medewerkers en ervaren krachten creëert een bruisende smeltkroesWelke zorgorganisatie moedigt nieuwe medewerkers aan om hun unieke – frisse – perspectieven te delen en ervaren medewerkers te inspireren om met nieuwe ogen naar het vertrouwde te kijken? van ideeën. Dit is het moment waarop innovatie niet langer een abstract begrip is, maar een vonk die overspringt van geest naar geest.
De dans van onboarden en innoveren werkt toe naar een opwindende apotheose. De zorgorganisaties realiseren zich dat het laten landen van medewerkers niet alleen draait om een warm welkom, maar ook om een voedingsbodem bieden voor groei en ontwikkeling. Zij zien innovatie niet langer als een losstaand streven, maar als een essentieel onderdeel van het weefsel van de organisatie.
Welke zorgorganisatie kan zich overgeven aan deze dans, waarin je nieuwe medewerkers verwelkomt met open armen, hen aanmoedigt om hun unieke – frisse – perspectieven te delen en ervaren medewerkers inspireert om met nieuwe ogen naar het vertrouwde te kijkenDe toekomst van zorg draait niet alleen om minder medewerkers, maar om meer veerkrachtige, geïnspireerde en toegewijde zorgprofessionals die samen werken aan betere oplossingen. ?
In deze dans, waar behoud en vernieuwing hand in hand gaan, schrijven we een nieuw hoofdstuk in de saga van de zorg. Een hoofdstuk waarin we ontdekken dat de toekomst niet alleen draait om minder medewerkers++Minder medewerkersCijfers over de arbeidsmarkt in de zorg laten een alarmerend beeld zien over de toekomst van zorg. Zie bijvoorbeeld deze infographic van het RIVM. Maar we mogen de huidige zorgprofessionals, en hun bijdragen aan de oplossingen die nodig zijn, hierbij niet uit het oog verliezen., maar om meer veerkrachtige, geïnspireerde en toegewijde zorgprofessionals die samen werken aan betere oplossingen.
Wil je meer weten over hoe je deze dans choreografeert? Neem contact op met Ferry Nagel (fn@kl.nl of 06-41037905). Ferry begeleidt netwerken rondom onboarden en hij ondersteunt partijen met innoveren++ZorginnovatieVoorbeelden van hoe Kennisland partijen ondersteunt met innoveren zijn het VGN Lab en Leven Lang Leven. . Hij ziet veel potentie in het combineren van onboarden en innoveren++OnboardenVoorbeelden van hoe Kennisland aan onboarden werkt zijn de actieleernetwerken in samenwerking met Sigra en Transvorm. .