Oproep: herstart de zorg met een ander perspectief

13 juli 2020

“Ik kom hier fitter uit dan ooit”, zei een vriend tijdens een virtuele borrel en hij inspireerde mij. De zorg kan ook fitter dan ooit uit de coronacrisis komen. We bevinden ons in een tijd van versoepelingen en kijken weer vooruit. Niet langer draait de zorg alleen om corona. Vanaf nu werken we in de zorg aan een toekomstperspectief. De zorg veranderde sinds donderdag 11 maart 2020 noodgedwongen. Sommige veranderingen blijven en andere niet. Staan deze veranderingen op zichzelf of is er sprake van een koerswijziging in de zorg? 

Veranderingen die we behouden

De veranderingen die we willen behouden zijn niet nieuw. Voor de crisis werkten we al regionaal meer samen, implementeerden we innovaties en schrapten we regels. Door de coronacrisis zijn deze veranderingen versneld ingevoerd. Bijvoorbeeld, patiënten lagen voor de crisis gemiddeld te lang in een ziekenhuisbed omdat er geen plek was voor vervolgzorg en zij nog niet naar huis konden. Tijdens de crisis zien we hoe hier anders mee is omgegaan en is er een oplossing vanuit verpleeghuizen om mensen daar op te nemen. We zien bovendien allerlei creatieve oplossingen++Club GoudEen mooi voorbeeld is Club Goud dat tijdens de coronacrisis openluchtconcerten organiseert bij verpleeghuizen. De concerten zijn bedoeld om bewoners van verpleeghuizen een hart onder de riem te steken. die het ‘eenzaamheidsvirus’ bestrijden. In de geestelijke gezondheidszorg lijkt de drempelvrees voor online therapie overwonnen. Voor de coronacrisis kampte de zorg al met personeelstekorten. Dankzij een versoepeling van de regels zijn een hoop ex-zorgprofessionals teruggekomen in de zorg. Als dit nu helpt om personeelstekorten op te lossen, waarom behouden we deze versoepeling dan niet? Dankzij een versoepeling van de regels zijn een hoop ex-zorgprofessionals teruggekomen in de zorg. Als dit nu helpt om personeelstekorten op te lossen, waarom behouden we deze versoepeling dan niet? 

Wat we (hopelijk) niet meer doen

Tijdens de piek van de crisis in maart en april stelden artsen veel zorg uit. Voor veel mensen verschrikkelijk, maar hier zat ook zorg bij die niet meer hoeft. Nu vragen onder andere het Zorginstituut, medisch specialisten en verzekeraars zich af hoe we onnodige zorg niet opnieuw hoeven op te starten.++Beter-niet-doenIn 2016 werd de beter-niet-doenlijst gepubliceerd. Een lijst met 1366 interventies in ziekenhuizen die geen gezondheidswinst opleveren en soms zelfs schadelijk zijn. Het deïmplementeren van deze interventies gaat moeizaam. Lees meer 

 

 

Maarten Kok deelt via Twitter een verhaal over een operatie van een knie die is uitgesteld door de coronacrisis en nu niet meer nodig lijkt dankzij goede oefentherapie. 

“Het is nog nooit zo snel gegaan in de zorg”, merkt een zorgprofessional op tijdens het flexwerkonderzoek van Kennisland. 

“Doordat we gemakkelijker kunnen samenwerken zijn we minder tijd kwijt aan regels en maken we meer tijd vrij om zorg te leveren.” 

Voor de coronacrisis kwamen er eerder handelingen bij dan af.++Te veel administratieOndanks inspanningen van organisaties in de zorg en VWS stijgt de hoeveelheid tijd die zorgprofessionals in de langdurige zorg aan administratie besteden nog steeds. Lees meer   

In 2019 was de vijfminutenregistratie bij verpleegkundigen in het nieuws. Ondanks dat de verplichting voor die registratie was weggevallen bleek de vijfminutenregistratie moeilijk te stoppen. Betekent de coronacrisis nu het daadwerkelijke einde van de vijfminutenregistratie?Betekent de coronacrisis nu het daadwerkelijke einde van de vijfminutenregistratie?

Voor de coronacrisis pakte de beweging Ontregel de zorg de bureaucratie in de zorg aan. Alle bureaucratische handelingen die tijdens de pandemie niet werden uitgevoerd en op de lijst van Ontregel de zorg staan, hoeven na deze crisis niet meer terug te komen. Rita Verdonk, speciaal adviseur Vermindering administratieve lasten sociaal domein, heeft een akkoord bereikt over het drastisch snijden in de ‘coronabureaucratie’. Uitstekend, maar trek het door. Waarom alleen de coronabureaucratie? 

Onzinnige zorg, overbehandeling en bureaucratie… nu we dit niet of minder doen, moeten we dit ook niet meer opstarten.Onzinnige zorg, overbehandeling en bureaucratie… nu we dit niet of minder doen, moeten we dit ook niet meer opstarten.Mijn oproep aan iedereen die zorg gaat herstarten: bedenk of het nodig is. We kunnen de zorg nu zoveel flexibeler en prettiger inrichten voor iedereen. 

De zorg kan fitter uit de crisis komen

“Ik kom hier fitter uit dan ooit.” Simpele woorden met een perspectief; je gaat niet bij de pakken neerzitten maar maakt er het beste van. Kan de zorg fitter uit de crisis komen? Het antwoord is ‘ja’, maar die veranderingen moeten vanuit de sector zelf komen. Het is onmogelijk om alles hetzelfde te blijven doen. We herstarten de zorg met meestal andere mensen dan toen de interventies en routines zijn ontworpen. Noodgedwongen herstarten van de zorg biedt ons perspectief op verbetering. We leren nu wat we weer moeten oppakken, wat er anders kan, en wat er niet meer hoeft. 

We leren bijvoorbeeld om meer samen te werkenSta stil bij waarom je zorg levert en werk samen aan een hoopvol perspectief voor de zorg.. Denk aan de IC’s in Brabant die patiënten uitwisselden toen de ziekenhuizen de maximale bezetting bereikten. Meer samenwerking maakt een integraal aanbod mogelijk.++Integraal aanbodEen integraal aanbod van zorg leidt in veel gevallen tot efficiëntere en effectievere zorg. Lees meer Samenwerken, over de bekostigings- en sectorale schotten heen, ging tijdens de coronacrisis sneller, want we moesten wel. Regionale samenwerking van de IC’s zat nog in een opstartfase maar krijgt nu een impuls; we weten wat er mogelijk is. 

Wat veranderen jij en ik?

We kunnen met elkaar de maatschappij een stuk mooier maken dan voor de crisis. We leren vitale lessen: wat werkt wel en wat niet. Welke regels werden even minder belangrijk gevonden en kunnen dus best geschrapt worden? Laten we met elkaar bespreken welke onnodige interventies we nu definitief stoppen en welke aanpassingen we ook na de crisis behouden. Sta stil bij waarom je zorg levert en werk samen aan een hoopvol perspectief voor de zorg. Een perspectief op zorg dat aansluit bij jouw waarden en waarom jij zorg levert. Je hebt er nu de kans voor! 

Ik ben nieuwsgierig naar jouw veranderingen in deze periode. Hoe ervaar je de noodgedwongen aanpassingen van jouw dagelijkse werk? Wat ga je niet meer herstarten de komende tijd? Ik hoor het graag.

 

Ferry Nagel (fn@kl.nl

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/oproep-herstart-de-zorg-met-een-ander-perspectief/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/oproep-herstart-de-zorg-met-een-ander-perspectief/