Handboek Stadsreporters
Leven Lang Leven-pionier Mirna van Stadsreporters schreef een handboek voor het begeleiden van participatieve film- en storytellingprojecten. Hiermee kunnen professionals met de methode aan de slag waarin ‘hulpbehoevenden’ zelf op zoek gaan naar positieve, inspirerende verhalen en oplossingen voor betere (ouderen)zorg. Onze directeur Nora schrijft in het voorwoord: ‘Het is een rijke en rake beschrijving van hoe je met mensen samen impact kan maken, en hoe ieder mens een bijdrage kan leveren en capaciteiten en talenten kan inzetten.’ Een aanrader voor alle maatschappelijk vernieuwers dus!
- Betrokken KL'ers
- Nora van der Linden
Stadsreporters is een van de initiatieven die vorig jaar deelnamen aan ons pioniersprogramma Leven Lang Leven++Leven Lang LevenEen positieve beweging rondom fijn oud worden. We bouwen een netwerk van vernieuwers die gezamenlijk de beweging vormen richting een nieuwe visie en aanpak op oud worden. In 2020 ondersteunden we twaalf initiatieven voor ‘fijn oud worden’ vanuit de hele samenleving. Van mei 2021 tot februari 2022 vernieuwen we de ouderenzorg van binnenuit binnen het Veranderaarsprogramma met zestien zorgvernieuwers. Meer informatie . De kern van hun idee is dat ‘hulpbehoevenden’ uit hun rol stappen en zelf op zoek gaan naar oplossingen en inspirerende voorbeelden voor betere zorg. Zij leggen hun zoektocht vast in bijvoorbeeld een film of podcast. De verhalen dragen bij aan een positieve beweging rondom ouder worden door voorbeelden te tonen van verbinding, zingeving en groei tot op hoge leeftijd. Stadsreporters komt nu met een handboek++Mogelijk gemaakt doorDit handboek is mogelijk gemaakt met behulp van de financiële bijdrage van ZonMW binnen het programma Versterking Aanpak Bestaande Initiatieven op het gebied van het Bestrijden van Eenzaamheid en valt binnen de landelijke aanpak Eén tegen Eenzaamheid. waarmee professionals zelf aan de slag kunnen met de methode. Het staat vol met tips en instructies voor het begeleiden++BegeleidenHet is niet het doel van dit handboek om de lezer te leren monteren. De (eind)montage van de films ligt in deze projecten altijd in handen van een professional. van participatieve film- en storytellingprojecten.
Bekijk hier hoofdstuk 1 en de inhoudsopgave van het handboek. Stuur een mail naar mirna@stadsreporters.nl als je het complete handboek wilt ontvangen.
Nora van der Linden, directeur van Kennisland, schreef het voorwoord van het handboek:
Veel mensen hebben het over participatie. Weinig mensen weten hoe het moet en hoe het goed moet.Veel mensen hebben het over participatie. Weinig mensen weten hoe het moet en hoe het goed moet. Daarnaast zijn er weinig mensen die de tijd nemen om op te schrijven wat goede participatie is en hoe je dat aanpakt.
Hoe je het doet, participatie, is vaak ook niet makkelijk uit te leggen. Het is ervaring, intuïtie, samenspel, toeval. Het gaat om vertrouwen, loslaten, begrip, medemenselijkheid, reflectie, leren. Dat in een methode gieten is niet vanzelfsprekend. Het is daarom bijzonder en belangrijk dat Mirna Ligthart van Stadsreporters de tijd heeft genomen om te vertellen wat zij doet, en vooral ook hoe ze dat doet.
De aanpak van Stadsreporters laat drie dingen zien.
- Het belang van mensen maker maken. Daarmee geef je ze de instrumenten in handen om hun eigen wereld zichtbaar te maken, te delen, zonder tussenkomst van anderen. Dit gaat uit van gelijkwaardigheid en geeft mensen het vertrouwen dat hun verhaal en perspectief ertoe doet. Ze participeren niet alleen, ze worden onderzoekers, ontwerpers en betekenisgevers – rollen die niet vaak weggelegd zijn voor mensen die benaderd worden als burger, bewoner, oudere, cliënt, kwetsbare.
- Die blik van binnenuit geeft ons een nieuw beeld en nieuwe taal. Een ander perspectief op zaken die beleidsmakers, professionals, bestuurders en andere betrokkenen proberen te vangen in hun eigen taal, beleidsstukken, interventies, actieagenda’s. Het oprekken en verruimen van beeld en taal is essentieel om de leefwereld van mensen te begrijpen. En niet alleen welke problemen of vraagstukken ze belangrijk vinden, maar ook hoe ze ernaar kijken, hoe ze die definiëren, wie er belangrijk zijn en waar een begin van een oplossing ligt.
- Het belang van kennis delen. Maatschappelijke vooruitgang gebeurt niet vanzelf. En het is vaak leuren, duwen, trekken om voor elkaar te krijgen dat er oplossingen gevonden worden voor problemenMaatschappelijke vooruitgang gebeurt niet vanzelf. En het is vaak leuren, duwen, trekken om voor elkaar te krijgen dat er oplossingen gevonden worden voor problemen. in wijk en stad. Vaak is iedereen zo blij en opgelucht dat er iets gebeurt, dat niemand vastlegt wat er gebeurt en hoe het gebeurt. Wat hebben we nu eigenlijk gedaan dat dit een succes is? Of waar ging het mis? Leren over maatschappelijke vooruitgang is enorm belangrijk als je er meer van wil. Dit handboek neemt je mee, stap voor stap. Zodat anderen ook met deze interventie aan de slag kunnen, en dan niet bij nul hoeven te beginnen.
Ik kan iedereen die mensen wil betrekken bij maatschappelijke kwesties die hen raken, aanraden om dit handboek van Mirna Ligthart te raadplegen. Niet alleen als je met camera’s aan de slag gaat of gaat samenwerken met Stadsreporters, maar ook bij andere interventies. Het is een rijke en rake beschrijving van hoe je met mensen samen impact kan makenHet is een rijke en rake beschrijving van hoe je met mensen samen impact kan maken., en hoe ieder mens een bijdrage kan leveren en capaciteiten en talenten kan inzetten.
Nora van der Linden
Directeur Kennisland