Festival Hoorn Droomschool: woelen, verbinden en samen bouwen

Op 18 september ging Broedplaats Hoorn van start met een spetterend festival: op verschillende locaties zoals basisscholen, kinderopvang, muziekschool en bibliotheek droomden we met allerlei professionals en betrokkenen over hoe opvang, zorg en onderwijs in de gemeente Hoorn verbeterd kan worden.


header_img
Festival

Fantastische opkomst tijdens Broedplaats Hoorn Festival

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Fantastische opkomst tijdens Broedplaats Hoorn Festival
2 december 2019

Broedplaats Hoorn is een programma waarin leraren, pedagogisch medewerkers, sociaal werkers, jeugdhulpverleners, ouders en andere betrokken professionals met elkaar onderzoeken hoe beter samengewerkt kan worden tussen organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van kinderen in Hoorn. Door bestaande initiatieven te verbinden, te versterken én nieuwe initiatieven mogelijk te maken, geeft Broedplaats Hoorn een boost aan de vorming van zogenoemde Integrale Kindcentra (IKC’s).++IKCEen IKC organiseert een doorlopende leerlijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De kinderopvang en basisschool werken intensief samen vanuit een gezamenlijke visie, missie en strategie. Op basis daarvan wordt er ook samengewerkt met ouders, zorgaanbieders en andere partijen.

Tijdens het festival gaven we een voorproefje van de Broedplaats Hoorn. Ook betrokken we bestaande initiatieven rondom IKC-vorming om te laten zien wat er al gebeurt in Hoorn. In totaal kwamen er meer dan honderd mensen naar het festivalIn totaal kwamen er meer dan honderd mensen naar het festival., resulterend in wachtrijen bij de inschrijfbalie!

 

Wachtrijen voor de inschrijfbalie.
Wachtrijen

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Wachtrijen voor de inschrijfbalie.

 

In het markante gebouw Het Octaaf gaven projectleider Rubya Trouerbach en wethouder Samir Bashara het startschot voor het festival en daarmee voor de Broedplaats Hoorn. Ze daagden de aanwezigen uit om met een waarderende blik te kijken naar alle kindvoorzieningen die er nu al zijn in Hoorn, en om te dromen over wat er nog beter kanDe projectleider en wethouder daagden de aanwezigen uit om met een waarderende blik te kijken naar alle kindvoorzieningen die er nu al zijn in Hoorn, en om te dromen over wat er nog beter kan.

“Misschien ben je geïnteresseerd, misschien vind je het wel helemaal niks. Maar één ding verbindt ons: de kans om de ontwikkeling van kinderen in Hoorn te verbeteren.”

Hoe ziet de ideale leeromgeving van kinderen van 0 tot 13 jaar eruit? Hoe bevorder je de persoonlijke, sociale en cognitieve groei van kinderen het best? En welke organisaties moeten daarbij betrokken worden?

“We willen een plek creëren waar mensen elkaar kunnen leren kennen, ideeën kunnen ontwikkelen en nieuwe samenwerkingen aan kunnen gaan.”

 

Wethouder Samir Bashara
Wethouder Samir Bashara

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Wethouder Samir Bashara

 

Bij het dromen werd de zaal opgezweept door inspirator Daan Quakernaat

“Ik wil dat jullie over twee weken liggen te woelen in bed. Dat het schuurt wat ik nu ga vertellen.” 

Daan begon zijn betoog door te verwijzen naar de regelmanie die Nederland soms regeert: “In al onze beste bedoelingen om foutloos te werken, vervallen we te vaak in apathie en oeverloos overleg.”“In al onze beste bedoelingen om foutloos te werken, vervallen we te vaak in apathie en oeverloos overleg.”Hij hield het publiek een spiegel voor en confronteerde de bestuurders en professionals met hun eigen gedrag. Een moeilijke boodschap, maar met humor en kracht gebracht. De kern: ga doen en ga bouwen! Blijf niet vergaderen en laat je niet afschrikken door de beren op de weg. Veel moois dat mensen creëren komt voort uit doen. Ga experimenteren, proberen, durven, dromen en bouwen. 

“Wat deden ze vroeger toen een kathedraal afbrandde? Huilen, bidden, daarna vroegen ze: ‘Wie heeft er nog een goed idee?’ en begonnen ze opnieuw. Tegenwoordig is er angst alleen al te beginnen met bouwen, we leiden aan de honderdprocent-ziekte.”

Tegenslagen scherpen juist de creativiteit. Voel je verantwoordelijk, spreek elkaar aan, begin ergens, maak fouten en leer.Voel je verantwoordelijk, spreek elkaar aan, begin ergens, maak fouten en leer. Bouw stap voor stap iets op waar je trots op kan zijn. Wat dat betreft kunnen we in het heden veel leren van de kathedralenbouwers++KathedralenDaan verwijst hier naar zijn managementboek ‘Ga kathedralen bouwen!’. Toevallig en toepasselijk was de locatie van deze bijeenkomst een kerk. uit het verleden. 

 

Daan Quakernaat
Daan Quakernaat

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Daan Quakernaat

 

Vervolgens gingen de deelnemers uiteen in deelsessies, mini-Broedplaatsen, waarin ze kennis maakten met elkaar en met voorbeelden van bestaande IKC-initiatieven in Hoorn. De mini-Broedplaatsen werden begeleid door deelnemers van Broedplaats010, een ander broedplaatsprogramma van Kennisland. Deze ervaringsdeskundigen gaven een kijkje in de werkvormen van Kennisland, en daarmee een goede indruk van de vijf Labs van Broedplaats Hoorn komend jaar. Het festival eindigde met een verrassingsoptreden van het Interkerkelijk Koor Echo

Het festival was een goede start van meer samenwerking in Hoorn! Op 30 oktober was het eerste Lab met de 25 deelnemers van Broedplaats Hoorn. Lees hier meer over het Lab

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/festival-hoorn-droomschool-woelen-verbinden-en-samen-bouwen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/festival-hoorn-droomschool-woelen-verbinden-en-samen-bouwen/