Terugblik KL Brouwerij #3: ‘Van klimaat(on)eerlijk naar klimaat- heerlijk’
Wat een energie spatte er van de derde KL Brouwerij over ‘klimaateerlijkheid’ af! Het theaterstuk ‘De zaak Shell’ riep veel frustratie en reflectie op bij het publiek in buurthuis De Witte Boei. Dat bleek een vruchtbare bodem voor ideeën over hoe het wél kan. Want aan het eind van de middag lagen er 5 toekomstbeelden over klimaatrechtvaardigheid in de buurt.
“Er hangt zulke goede energie in deze zaal, wij moeten elkaar als groep vooral blijven vinden!” Zo reageerde een van de deelnemers na het horen van de gepresenteerde ideeën. Haar oproep werd enthousiast beantwoord. Niet zo gek, want deze middag was de energie in het hele buurthuis voelbaar. De oneerlijkheid van de klimaatcrisis kan je moedeloos of boos maken, maar deze KL Brouwerij maakte de tientallen deelnemers strijdbaar. De conclusie was duidelijk: een eerlijke klimaataanpak bestaat, mits we het samen doen.
Bij het aanmelden voor deze KL Brouwerij vroegen we deelnemers wat zij oneerlijk vinden aan de klimaatcrisis. Dat bleek opvallend vaak over kloven te gaan.
De kloof tussen de mensen die vervuilen en de mensen die daar last van hebben. De kloof tussen de generatie die van de lusten profiteerde en de generatie die er straks last van heeft. De kloof tussen de mensen die wat kunnen doen, maar dat niet doen en de mensen die graag wat willen doen, maar dat niet kunnen.
Actrice Janneke Remmers bracht met twee monologenDe kloof tussen de mensen die wat kunnen doen, maar dat niet doen en de mensen die graag wat willen doen, maar dat niet kunnen. uit het theaterstuk ‘De zaak Shell’++De zaak ShellBenieuwd naar deze en andere verhalen die in het stuk verteld worden, zoals die van de CEO van Shell, de consument en de toekomstige generatie? In 2024 gaat het stuk opnieuw door heel Nederland de theaters in! Lees meer over waar en wanneer op de website. de verschillende kanten van de kloof tot leven. We luisterden naar het perspectief van de politicus en dat van de burger. Het theaterstuk is zo indrukwekkend omdat het frustratie en vragen oproept, maar ook begrip aanwakkert voor beide posities. Zo was iedereen het erover eens dat een politicus zorgvuldig moet zijn. Maar betekent zorgvuldigheid in een democratie hetzelfde als wachten tot iedereen het met je eens is? Hoort een politicus niet ook een eigen visie uit te dragen en bewoners mee te nemen?
“Als je het mij vraagt, ben ik voor traagheid. Omdat ik het geen traagheid noem, maar zorgvuldigheid. Of democratie.” – Politicus (actrice)
“Als dit nou de activistische ambtenaar is waar iedereen zo voor waarschuwt, dan is de revolutie nog ver weg.” – Deelnemer
Het verhaal van de burger deed de zaal reflecteren op onze relatie met de overheid. Onze rol als burger heeft kennelijk zo’n passieve invulling gekregen, dat we het verhaal van de betrokken maatschappijleerdocent in dit theaterstuk onrealistisch vinden klinken. Zo betrokken zijn de meeste burgers toch niet? Burger zijn betekent voor veel mensen toch vooral dat je af en toe in een stemhokje een cirkeltje rood kleurt.Burger zijn betekent voor veel mensen toch vooral dat je af en toe in een stemhokje een cirkeltje rood kleurt.
“We moeten leren om met elkaar samen te leven. Anders krijg je een hoopje individuen dat zich verantwoordelijk voelt voor alles maar invloed heeft op niets.” – Burger (actrice)
“Ik heb vaak op partijen gestemd als consument. Er wordt mij wat beloofd, ik bestel wat en als het dan toch niet is wat ik wil, dan wil ik het terugsturen.” – Anoek Nuyens, theatermaker
Van frustratie naar hoopvolle ideeën
Deze strijdbaarheid zetten de deelnemers van deze KL Brouwerij om in hoopvolle scenario’s over hoe een klimaatrechtvaardige buurt er wél uit zou kunnen zien. Hoe kan een buurt materiaal langer gebruiken? Hoe kan iedereen in de buurt voordeel hebben van energie besparen? En hoe zorgen we ervoor dat alle bewoners, ongeacht hun achtergrond, betrokken zijn bij beslissingen over klimaat?Hoe zorgen we ervoor dat alle bewoners, ongeacht hun achtergrond, betrokken zijn bij beslissingen over klimaat?
Deze vragen beantwoordden de deelnemers met sprekende collages. Om materialen langer te kunnen gebruiken, moeten we het toegankelijker maken om spullen met elkaar te delen. Bijvoorbeeld met een laagdrempelige, fysieke ‘Spullotheek’ (spullenleenbibliotheek) speciaal voor de buurt. Waarom zou je allemaal een eigen boormachine hebben? Repareren in plaats van opnieuw aanschaffen is ook belangrijk. Daarvoor zouden we het ambacht van ‘buurtreparateur’ (nieuw) leven kunnen inblazen, of misschien zelfs een heel gilde. We kunnen ook veel meer uitwisselen tussen generaties: hoe rooiden mensen het vroeger eigenlijk samen?
Om samen te kunnen beslissen over een klimaatrechtvaardige buurt, zullen we eerst samen moeten kunnen zijn.Om samen te kunnen beslissen over een klimaatrechtvaardige buurt, zullen we eerst samen moeten kunnen zijn. Sommige deelnemers opperden daarom de terugkeer van de ‘oud-Amsterdamse laconieke ontmoeting’ tussen mensen, waarin confrontaties niet meteen tot polarisatie hoefden te leiden. Met behulp van een ‘gebbetje’ hier en daar en zonder de angst om elkaar te beledigen.
“Hoe kun je nou samen zijn als je samen moet zijn met iemand waar je het helemaal niet mee eens bent?”
Een andere groep pleitte voor een gezamenlijke toekomstvisie met samenwerkingsafspraken tussen de buurtbewoners en woningbouwcorporaties.
“We kunnen als buurt bijvoorbeeld een energiecoöperatie oprichten en op alle corporatiedaken zonnepanelen leggen.”
Deze KL Brouwerij begon met een verhaal over klimaatoneerlijkheid, maar eindigde dankzij alle positieve energie en goede ideeën met ‘klimaatheerlijkheid’.
Kom naar de volgende KL Brouwerij
Ben je na het lezen van deze terugblik enthousiast geraakt en wil je aanwezig zijn bij de volgende KL Brouwerij? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van volgende edities. Tot dan!
Bekijk hieronder de foto’s van KL Brouwerij #3: