Vernieuwing in de stad met de stad
Kennisland organiseert ondersteuning voor stadsvernieuwers en helpt hen bij het verwezenlijken van hun ideeën en initiatieven. Vernieuwing is nadrukkelijk niet het exclusieve domein van een jonge, creatieve, stedelijke avantgarde, maar van iedereen.
- Contactpersoon
- Dave van Loon
De meeste Nederlanders wonen, werken en leven in stedelijke omgevingen. De vraag hoe we die steden het beste organiseren, wordt steeds belangrijker. Hoe zorgen we ervoor dat de denkkracht die in de stad aanwezig is wordt benut en dat het een stad is voor iedereen? Wat hebben stadsvernieuwers nodig om hun initiatieven te realiseren? Kennisland ondersteunt pioniers die werken aan de slimme, productieve, leefbare en duurzame steden.
Internationaal worden steden in toenemende mate gezien als de plek waar bij uitstekWe zien dat onze steden een enorm potentieel aan kennis, kunde en vernieuwend vermogen herbergen. Inwoners zijn soms het beste zelf in staat om concrete oplossingen voor problemen te formuleren. vernieuwing en experiment plaatsvindt – of zou moeten plaatsvinden. De Smart City++Smart CitiesOnder de term ‘smart cities’ wordt doorgaans de inzet van (digitale) technologie verstaan, met als doel om de stad leefbaarder te maken. Lees meer lonkt. Boeken als The Metropolitan Revolution++Metropolitan revolutionBruce Katz beargumenteert dat er een machtsverschuiving moet plaatsvinden, waarbij lokale spelers uit de metropool een shift naar ‘the next economy’ kunnen bewerkstelligen. Lees meer en If Mayors Ruled the World++If Mayors Ruled the WorldPoliticoloog Benjamin Barber bepleit dat steden meer macht toebedeeld moeten krijgen, aangezien zij in staat zijn over landsgrenzen heen te kijken voor het oplossen van problemen. Lees meer zijn bestsellers. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor de stad. Steeds meer overheidstaken worden op lokaal niveau uitgevoerd en het aantal stadsbewoners neemt onafgebroken toe++VerstedelijkingMomenteel woont 83% van de Nederlandse bevolking in stedelijk gebied. Een stijging tot 90% in 2050 wordt voorzien. (Bron). Met Agenda Stad++Agenda StadAgenda Stad werd in 2015 gelanceerd en is een samenwerking tussen het rijk, Nederlandse steden en stakeholders. stimuleert de Rijksoverheid het concurrerend en vernieuwend vermogen van stedelijk Nederland.
We zien dat onze steden een enorm potentieel We achterhalen welke barrières stadsvernieuwers tegenkomen en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden.aan kennis, kunde en vernieuwend vermogen herbergen. Inwoners zijn soms het beste zelf in staat om concrete oplossingen voor problemen te formuleren++Social labsZie ook onze case ‘Labs: proeftuinen in terra incognita’., of zien nieuwe werkwijzen en mogelijkheden die de stad verrijken. We zien ook dat stedelijke vernieuwers niet altijd de ruimte en steun krijgen om hun innovaties te ontwikkelen en te verspreiden. En we zien dat sommige innovaties niet per se leiden tot het gewenste resultaat of mensen buitensluiten. Kennisland organiseert ondersteuning voor vernieuwers en helpt hen bij het verwezenlijken van hun ideeën en initiatieven, maar houdt daarbij altijd de hele stad in het vizier. Dat doen we onder andere via de Challenge Stad van de Toekomst.
Challenge Stad van de Toekomst
Welke vernieuwende ideeën bestaan er binnen onze steden? En hoe zorgen we er vervolgens voor dat het niet bij een idee blijft? Die vragen liggen ten grondslag aan de Challenge Stad van de Toekomst. Alle 161 inzendingen werden beoordeeld op creativiteit, realiseerbaarheid en maatschappelijke impact. De tien beste ideeën zijn door een vakjury geselecteerd voor de Urban Accelerator, een intensief traject waarin ze via masterclasses, een bootcamp, begeleiding van coaches en workshops tot wasdom kunnen komen. Dit programma wordt gaandeweg afgestemd op de wensen en behoeften van de deelnemers. We achterhalen welke barrières stadsvernieuwers tegenkomen en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden. De ervaring van Radicale Vernieuwers komt hier goed van pas. Zo maximaliseren we de kans dat de innovaties daadwerkelijk tot stand komen.
Netwerk van stedelijke vernieuwers
De Challenge Stad van de Toekomst gaat uit van het idee dat vernieuwing tot stand moet komen in nauwe samenspraak met (eind)gebruikers. Hoewel Agenda Stad een nationale agenda is, verschillen stedelijke vraagstukken en structuren sterk per gemeente of regio. De kracht van Kennisland ligt in het herkennen van deze specifieke behoeften en het verbinden van personen, netwerken en initiatieven. Via de Challenge Stad van de Toekomst brengen we stadsvernieuwers met elkaar in contact en faciliteren we uitwisseling van ervaringen en expertise.
Sociale innovatie
Kennisland zet zich in voor sociale gelijkwaardigheid in de samenleving en voor een overheid die er is voor iedereen. Er is een steeds grotere roep om een meer inclusieve, duurzame, en democratische samenleving, waarbij niet economische groei maar vooral gedeelde welvaart centraal staat. Een samenleving waarin verschillen gevierd worden, omdat juist het samenbrengen van een diversiteit aan perspectieven van grote waarde is. We dragen bij aan de grote transities van deze tijd én het herstellen van het vertrouwen en begrip tussen de overheid (systeemwereld) en burgers (leefwereld).
27 oktober 2016 ,10.00 - 17.00 Igluu, Eindhoven
Overheid in transitie, Sociale innovatie